Susanne Junkala & Anton Svendsen, ansvariga utgivare SVT Nyheter Värmland och SVT Nyheter Väst. Foto: SVT

Utgivarkrönika: Sugardaddyn och hans offer

Uppdaterad
Publicerad

Idag publicerar vi en av de svåraste och viktigaste granskningar vi gjort. Via sugardejtingsidor hittar män ett sätt att mot ersättning omge sig med unga kvinnor. Ibland är sex en del i överenskommelsen, ibland inte.

När umgänget övergår i övergrepp eller bedrägerier så är skammen stor. Det beskriver de kvinnor som vårt team varit i kontakt med. Få vill anmäla, och ännu färre vill berätta för journalister.

Förra året nystades ett mycket omfattande rättsfall upp, där en välkänd bedragare och numera en av Sveriges värsta våldtäktsmän, använt en sugardejtingsida för att komma i kontakt med ett stort antal kvinnor. Utredningen visar att han har köpt tågbiljetter till totalt 137 personer, från olika delar av landet, för att komma hem till sig i en by i Värmland. Flera av besöken slutade med att han lurade kvinnorna på pengar och våldtog dem.  

SVT Nyheter Värmland och SVT Nyheter Väst har följt rättsprocessen. Våra reportrar har grävt vidare i fallet, och vi har wallraffat på nätet.

Sugardaddyn och hans offer

Utöver de kvinnor som var målsägande i rättegången, så har vi hittat ytterligare 16 kvinnor som berättar hur de blivit utsatta på olika sätt av mannen. Vi har också lyckats få kontakt med några väldigt modiga kvinnor som nu träder fram och berättar.

”Stort mörkertal”

I kvällspressen kallades Markus Halvorson, eller Frank Sandberg som han hette tidigare, på 80-talet för ”Sol- och våraren”. Det är ett begrepp som kanske inte riktigt ger en rättvis bild av vad mannen sysslat med, och det lidande han utsatt kvinnor för under tre decennier.

Vi vet nu att Markus Halvorson är en av de värsta serievåldtäktsmännen i svensk kriminalhistoria. Dömd för 13 fall av våldtäkt samt flera andra brott.

Den första domen mot honom är från 1975. Totalt har han genom åren dömts till drygt 20 års fängelse för våldtäkter, bedrägerier mot kvinnor, koppleri, dopningsbrott och sexköp.

Vår kartläggning visar att det kan finnas ett stort mörkertal av kvinnor som utsatts för olika brott av mannen. En bild som delas av polisen.  

Kanske gör vår granskning att fler kvinnor som utsatts för övergrepp vågar berätta om det.  

Detta är sugardejting

Sugardejting är en relation som består av ett arrangemang mellan en (ofta) äldre part (sugardaddy eller sugarmama) och en yngre (sugarbaby eller boytoy) som ingår ett avtal om ersättning för en relation. Uppgörelsen sker ofta via särskilda dejtingsidor på nätet och vanligtvis anger man vilken typ av arrangemang man är intresserad av redan i sin profil.

På sajten, som gärningsmannen i SVT:s granskning använt, står: ”SugarDaters är platsen där de vackra och charmanta möter de framgångsrika och generösa för att skapa relationer som är till gagn för båda”. Här finns 6000 registrerade svenska kvinnliga profiler och 900 manliga som söker en sugardaddy.

Polisen har vid upprepade tillfällen varnat för sugardejtning då gränsen mellan vad som är lagligt och inte är hårfin. I den här intervjun berättar Anna Runesson, som jobbar som koordinator mot människohandel och prostitution, om varför hon kallar sugardejtning för ”förtäckt prostitution”.

Källa: Wikipedia, sugardaters.se, polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sugardaddyn och hans offer

Mer i ämnet