Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det har blivit många vabb-dagar i länet under coronapandemin. Foto: SVT

Rekordantal vab-dagar under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har gjort att det är färre barn på förskolan. Det visar statistik från Försäkringskassan om hur många vab-dagar som det betalats ut ersättning för.

I Värmland betalade Försäkringskassan ut ersättning för över 33 000 vab-dagar i april. Förra året var den siffran samma månad runt 17 000. På förskolan Skogsgläntan i Kil har man märkt av detta, framförallt under våren, och efter de nya rekommendationerna förväntar de sig att den utvecklingen ska fortsätta.

– På min avdelning har vi haft dagar då vi haft tre barn. Är vi då tre i personalen går vi över och hjälper till på en annan avdelning om det fattas folk, säger förskolläraren Maria Ekberg.

Säkerhetsåtgärder

I takt med den ökade smittspridningen och de nya lokala rekommendationer har förskolorna runt om i länet fått anpassa sin verksamhet. På skogsgläntan i Kil betyder det bland annat mer lek ute, anpassningar vid hämtning och lämning samt att prata med barnen om att det är viktigt att försöka hålla avstånd och att tvätta händerna.

– Så att inte ”basiluskerna” kommer, säger Jakob Buer, 4 år om varför det är viktigt att tvätta händerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet