Foto: SVT

Värmländskt värmerekord för maj månad

Uppdaterad
Publicerad

”Vilken rekordmånad det blev nu i maj”. Det konstaterar SVT:s meteorolog Per Stenborg när han sammanställer maj månads väder.

2,9 minusgrader. Även om det kanske känns svårt att minnas nu under strålande varma sommardagar så var det faktiskt så maj månad började. De knappa tre minusgraderna uppmättes i Gustavsfors den 3 maj och stoltserar nu med titeln maj månads kallaste uppmätta temperatur i Värmland. Men sedan gick det snabbt. Första helgen i maj drog ett högtryck in över landet och högsommarvärme, med temperaturer som matchar normala juli-värden.

Rekord för medeltemperaturen

Rekord blev det också – på lite alla möjliga håll i landet och på lite alla möjliga områden. För Värmland del blev det till exempel nya rekord för medeltemperaturen för hela månaden på två mätstationer: I Karlstad 15,5 grader (mot tidigare 14,0 grader år 1889) och i Gustavsfors 14,6 grader (mot tidigare 12,7 grader år 1947).  

– Värmen som sköljde upp över landet första helgen i maj höll i sig och gav inte varmt bara dagtid utan även på morgnar, kvällar och nätter – därav den höga medeltemperaturen för månaden, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Och toppnotering – och nästan toppnotering – för dagstemperauren

En av landets högsta temperaturer för en majmånad någonsin uppmättes i Värmland, närmare bestämt i Arvika, den 30 maj då termometern nådde 30,2 grader. Det innebär nytt rekord för Arvika sedan mätningarna startade år 1946. Förra värmerekordet inträffade den 25 maj 2012 då det var 29,8 grader.

Samma dag var även Karlstad nära att slå toppnoteringen 29 grader från maj 1903 när 28,6 grader noterades på Karlstad flygplats.

Sola i Karlstad

Solskensrekord blev det också och som vanligt hamnade Karlstad högt i solligan med 402 soltimmar. Det är nytt rekord i Karlstad för maj jämfört med det tidigare rekordet på 343 timmar från år 1994.

Rasande vårflod

Sommarens snabbutryckning fick snön att smälta i rasande takt, och det var sämsta tänkbara scenario för vårfloden. Efter en snörik vinter fanns gott om snö som skulle smälta, och nästan allt försvann på bara sisådär två veckor. Mycket höga flöden noterades i övre Klarälven den 9-12 maj.  

Flera skogsbränder

Torrt, soligt och varmt väder i alla ära, men det gjorde också att brandsäsongen fick en tidig start. Under andra halvan av maj har mängder av skogsbränder härjat runt om i Sverige. I Värmland bekämpades under flera dagar i slutet av maj en skogsbrand mellan Molkom och Asphyttan och Räddningstjänsten har fått rycka ut och släcka en stor mängd mindre skogsbränder.

Dessutom har en del kommuner redan nu beslutat om bevattningsförbud.

När kommer regnet?

Inledningsvis i juni blir det, enligt SVT:s meteorologer, fortsatt varmt men när vi sedan kommer in i andra halvan väntas ostadigare väder och kanske en del välbehövligt regn.

Midsommarvädret då? Ja, det är ju inte helt tillförlitliga prognoser såpass här långt i förväg – men mycket pekar mot att man får vara beredd på ostadigt väder och en del regnande. Så, gillar man högsommarvärmen som råder just nu verkar det vara lika bra att passa på att njuta så länge det varar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.