Lars Mejern Larsson drabbades av krampanfall Foto: SVT

Lars Mejern Larsson blev sjuk av stressen

Publicerad

Antalet sjukskrivna för stressrelaterade sjukdomar har ökat i Värmland. Nu vill riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson lyfta frågan nationellt, samtidigt som han berättar om hur det var när han själv blev sjuk av stress under valåret 2014.
– Jag hade lite för mycket press på mig själv, säger han.

En natt i januari vaknar socialdemokratiska riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson upp i en ambulans och minns inte vad som har hänt. I ambulansen får han veta att han drabbats av ett krampanfall.

Året är 2014 och han befinner sig i starten av en hektisk valrörelse. Han försöker dra ner på antalet aktiviteter så gott det går men det dröjer bara några månader innan han får ett nytt krampanfall.

– Man blir ju låg och jag funderade på vad det var som hade hänt. När det small andra gången funderade jag på om det var något allvarligare. Då blev man lite orolig, säger han.

Började plötsligt prata engelska

Det går ett år och en morgon i maj 2015 reser han från Stockholm till Hagfors och sedan tillbaka till Stockholm igen, där han ska träffa en vän för en fika på Centralen. Helt plötsligt börjar han prata engelska.

– Hon funderade på om jag skämtade, om det var någon i närheten som jag pratade om. Men det var det inte. Men hon förstod vad det var och ringde min hustru, och sedan ringde de ambulans.

Du minns inte det här själv, alltså?

– Nej, jag minns bara fragment. När jag går mot ”ringen” (på Centralen, reds anm), kommer jag tillbaka. Så jag var borta en sväng då.

Läkarna hittar inget fysiskt fel, och konstaterar att Lars Mejern Larssons symptom antagligen beror på stress.

– Det är klart att det var stressigt när jag ser tillbaka. Jag skulle vara tillgänglig och var tillmötesgående mot alla. Jag hade lite för mycket press på mig själv, nu när jag tittar i backspegeln.

– Men jag kände ingenting, eller tog inte till mig de varningssignaler som fanns, säger han.

LÄS MER: Erika tillbaka efter utmattningsdepression

Vill medvetandegöra problemen

I december 2016 var antalet sjuskrivna för stressrelaterade sjukdomar i Värmland nästan 1300. Det är den högsta siffran på över tio år. Nu vill Lars Mejern Larsson medvetandegöra problemen genom att ställa en fråga till utbildningsminister Helene Hellmark Knutsson. Han vill veta vilket initiativ hon som statsråd med ansvar för forskning tänker ta, med tanke på att utvecklingen går åt fel håll.

– Man vidtar åtgärder med arbetsgivarna och lägger större ansvar på dem, man jobbar med arbetsmiljö. Men i och med att det är unga som drabbas också, så tror jag att det behövs någonting mer i form av forskning eller andra åtgärder, säger han.

”Minnet sviker ibland”

I dag får Lars Mejern Larsson medicin för att slippa få fler krampanfall, han har börjat på yoga och försöker rensa i almanackan. Men sviterna efter stressen finns fortfarande kvar.

– Minnet sviker ibland, det är inte lika lätt för mig att läsa in mig på saker. Men jag är den jag är. Jag har accepterat det och jag tror att folk förstår det. Jag får fråga igen. Men visst märks det av, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utbrändhet

Mer i ämnet