Efter SVT Nyheter Värmlands granskning av hur miljöcertifierade skogsbolag agerar i skogen, är den miljöpartistiska riksdagsledamoten Stina Bergström från Kil starkt kritisk mot hur skogsbranschen fungerar. Foto: SVT

Riksdagsledamot kritisk mot skogsbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Efter vår granskning av hur miljöcertifierade skogsbolag agerar i skogen är den miljöpartistiska riksdagsledamoten Stina Bergström från Kil starkt kritisk mot hur skogsbranschen fungerar – och vill se en skärpning av skogsvårdslagen. Men trots att hennes parti är en del av regeringen har det inte lett till några lagändringar.

Miljöpartisten Stina Bergström kommer direkt från riksdagsarbetet i Stockholm när vi träffar henne i tevehuset i Karlstad för en intervju.

LÄS MER: Nu huggs de sista naturskogarna

Skogsbruk i Värmland

Hon har under veckan följt SVT Nyheter Värmlands granskning av hur miljöcertifierade skogsbolag bland annat huggit ner områden med så höga naturvärden att de var tänkta att bli naturreservat.

– Det är ju jättesorgligt! Tyvärr är det allt för vanligt. Jag har sett mycket annat sådant där och det är helt oacceptabelt att det får gå till så här, säger Stina Bergström (MP).

Men hur kan det få gå till så här då?

– För det första är det miljöcertifieringen som inte fungerar men det är ju inget som vi kan styra över politiskt.

Men politiskt kan ni ju ta ansvar genom lagstiftning. Som det ser ut i dag så är det frihet under ansvar som gäller. Hur kan friheten få vara så stor när det ser ut som det gör?

– Ja, de här reportagen visar ju att det inte fungerar. Vi har en lag som är alldeles för tam och miljöpartiet har länge drivit att vi måste få en skarpare lag. Nu gör vi en liten översyn av den i vissa delar men det behöver göras mer. man behöver ha ordentliga sanktioner, bland annat, säger Stina Bergström (MP).

Men om det här är en så viktig fråga för er, varför har det inte hänt någonting, ni är ju ändå i regeringsställning?

– Nu har det ju hänt mycket. Vi har ökat anslagen för skydd av värdefull natur med 80 procent och när det gäller biotopskyddet har vi ökat med 50 procent. Sedan är det ju så att när det gäller översynen av skogsvårdslagen så har vi det problemet att den måste gå via riksdagen. I riksdagen finns ingen majoritet för att göra stora förändringar av skogsvårdslagen så det vi behöver nu är en större debatt om de här frågorna ute i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbruk i Värmland

Mer i ämnet