Advokaten Stefan Liliebäck kräver att Arvika kommun betalar ut skadeståndet på ungefär tre miljoner kronor till Robin Dahlén. Foto: Tommy Pedersen/TT

Robin Dahléns advokat kräver att skadestånd betalas ut

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av oktober meddelade tingsrätten att Arvika kommun skulle betala tre miljoner i skadestånd till Robin Dahlén. Senare samma dag ändrade sig tingsrätten. Nu kräver advokaten Stefan Liliebäck att domen ska stå fast, rapporterar Värmlands Folkblad.

Turerna har varit många, och ser ut att fortsätta, när det kommer till det skadestånd som Robin Dahlén krävt från Arvika kommun. Det hela började i augusti när en av de felaktigt utpekade bröderna i Kevinfallet stämde kommunen på tre miljoner kronor.

I oktober dömdes Arvika kommun av Värmlands tingsrätt, i en så kallad tredskodom, till att betala ut nästan tre miljoner kronor. Detta då kommunen inte svarat på kravet inom den utsatta tiden.

Tingsrätten ändrade sig

Bara några timmar senare ändrade sig dock tingsrätten. Ett svar hade nämligen kommit, men hade missats av tingsrätten. Då domen redan hade meddelats i ärendet så var kommunen tvungen att begära återvinning av ärendet. Med andra ord måste ytterligare en chans att yttra sig ges.

Nu säger advokaten Stefan Liliebäck till Värmlands Folkblad att tingsrätten har gjort fel när det kommer till återvinningen.

– Enligt lagen så måste en sådan begäran om återvinning göras skriftligt och det har inte gjorts. Tingsrätten har lagt upp ett återvinningsmål trots att det saknas lagliga förutsättningar för det, säger han till tidningen.

Enligt Värmlands Folkblad är det ett svarsmål som kommunen lämnat in innan tredskodomen föll som har angetts som en återvinning. Dock är detta, enligt Liliebäck, inte en ansökan om återvinning utan ett svaromål.

Kräver utbetalning

Då svarstiden för att göra en sådan återvinning gick ut under torsdagen så menar Lilliebäck att tredskodomen står fast och att Arvika kommun måste betala skadeståndet.

– Ja, jag anser ju det. Eftersom någon lagenlig ansökan om återvinning inte gjorts, och då är det försent. Då ska tingsrätten skilja sig från målet genom att avvisa kommunens talan och samtidigt fastställa tredskodomen med förpliktelsen att kommunen ska betala tre miljoner till Robin, säger Lilliebäck till Värmlands Folkblad.

SVT Värmland har sökt ansvarig chef på Värmlands tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.