S kräver vaccination på fler värmländska orter

Uppdaterad
Publicerad

I ett pressmeddelande riktar ledande socialdemokrater i Värmland kritik mot att endast elva av 16 kommuner i länet erbjuder vaccination mot covid-19. På övriga platser måste invånarna resa till en annan kommun för att vaccinera sig.  

– Och det när vi har restriktioner om att hålla sig i närområdet och träffa så lite folk som möjligt, säger regionrådet Ulric Andersson (S).

Ulric Andersson (S) är upprörd över att bara elva av 16 Värmländska kommuner erbjuder vaccination mot covid-19. Han menar att många värmlänningar kommer att drabbas, särskilt äldre.  

– De kanske inte ens har möjlighet att resa på egen hand. Då måste de resa kollektivt eller hitta något annat sätt att ta sig till en mottagning.  

Tillsammans med två andra socialdemokratiska regionråd i opposition och kommunalråden från Grums, Forshaga, Hammarö, Kil, Munkfors och Storfors skriver han i ett pressmeddelande att avstånd inte ska ha en avgörande betydelse för människors möjlighet att vaccinera sig.

– Det här upplägget känns förkastligt, som det ser ut nu, säger han.

Full tilltro till sjukvårdsledningens beslut

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Marianne Utterdahl (SIV) säger att hon har full tilltro till sjukvårdsledningens beslut att erbjuda vaccin på tolv mottagningar i elva kommuner i länet. 

– De har planerat för så många vaccinationsplatser som man klarar utifrån logistik och bemanning, och för att inte belasta och bromsa övrig vård, säger hon.  

Hon säger att Värmlandssamverkan också kommer att ställa frågan till sjukvårdsledningen hur de ska säkerställa att den medborgare som till exempel inte är bilburen kan få vaccin på ett säkert sätt. 

– Det finns ju också en allmän säkerhetsrisk som man måste beakta. Vi kan inte stå i köer i trånga väntrum, utan det måste finnas fungerande lokaler också, säger hon. 

Orterna som kommer att erbjuda vaccination:

Visa
 • Arvika 
 • Charlottenberg
 • Filipstad
 • Hagfors
 • Karlstad
 • Kristinehamn
 • Likenäs
 • Sunne
 • Säffle
 • Torsby
 • Årjäng

Det kommer finnas 12 vaccinationsmottagningar på 11 orter i länet för vaccination mot covid-19 i den andra fasen. Platserna är valda utifrån möjlighet att ha lokalerna nära så många som möjligt i länet samtidigt som vi kan distribuera vaccinet på ett säkert sätt.

Du kommer kunna välja att vaccinera dig på vilken vaccinationsmottagning du vill, dock behöver du ta båda doserna vid samma mottagning. Du kommer att få information om adressen till vaccinationsmottagningen när du bokar. 

Källa: regionvarmland.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet