Starta klippet för att höra tre norska Arne Engeflaen, Hege Vivang, Anna Holen berätta varför de avstår Sverige – trots att gränsen är öppen Foto: SVT Nyheter

Boende i norska kommunen Sør-Odal: Vi stannar hemma

Uppdaterad
Publicerad

Utanför matbutiken i norska Skarnes, i gränskommunen Sør-Odal, är det inte många som ser positivt på Sverigeresor under coronapandemin. De flesta som SVT Nyheter möter menar att man bör avstå med tanke på smittan.

– De som reser är egoister, säger Hans-Peter Jakobsen som varit inne och handlat på det norska Vinmonopolet.

– Det är dyrt med öl i Norge, 47 kronor istället för 15 och 90 i Sverige, säger Hans-Peter Jakobsen, och pekar på kassarna han har i händerna.

Men gränsen är ju öppen, varför åker du inte till Sverige och handlar?

Coronaviruset i Värmland

– Nej jag tar inga chanser och jag vill helst undgå den där coronan.

Det är en strid ström av kunder som passerar det lilla köpcentret i Sør-Odal när SVT Nyheter är på plats.

Tror att många smygreser

Åsikterna om gränshandel och Sverigeresor är i stort sett eniga; man bör stanna hemma själv och grannarna bör inte heller åka.

– Man ser i sociala medier att det är ganska hårda åsikter om de som reser till Sverige. Men jag tror att många reser och inte berättar det, säger Anna Holen.

Du menar att man smygreser?

– Ja man berättar det i alla fall inte för andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet