Se hur polisen jobbar mot oljudet på nätterna – och vad de festande trafikanterna tycker om det. Foto: SVT

Så många förare har polisen bötfällt: ”Många tar till sig det vi har sagt”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste månaden har polisen i Arvika jobbat mer aktivt med att bötfälla förare för att komma åt problemet med höga ljudvolymer från fordon. Hittills i år har 24 personer fått en bot för onödig och störande körning i Arvika.

– Det är ett jättestort problem för det är många boende som hör av sig till oss som inte kan sova på natten, säger Niklas Wahlberg, polisens gruppchef för kvällen.

Högljudd musik från fordon är en av de vanligaste anledningarna som får Arvikaborna att kontakta polisen, enligt en tidigare undersökning. Och polisen lägger en stor del av sina resurser på att patrullera och hålla ordning under de nätter som i övrigt är lugna. 

Tidigare har kommunen stängt stora delar av centrum för fordonstrafik nattetid, men det verkar snarare ha flyttat problemet till andra gator. Trafikförbudet överklagades och under våren upphävdes det av länsstyrelsen.

Störande musik i Arvika

Riksåklagaren utreder nu möjligheten att dela ut en bot på 800 kronor för förargelseväckande beteende – istället för att behöva gå den mer resurskrävande vägen via anmälan och åtal i domstol.

Tusenlapp i böter

Men, redan nu kan polisen ge föraren en bot på 1 000 kronor.

I höstas föll nämligen en dom i Skaraborgs tingsrätt, som tydliggjort att trafikbrottet onödig och störande körning vid bostadsbebyggelse även gäller hög musik från fordonet – inte bara själva körningen. Eftersom det är ett trafikbrott kan det, i förlängningen, även påverka körkortet.

Men, en ung man vi träffar vid macken i Arvika ser ingen större fara med det – kolla klippet ovan.

Så kan körkortet påverkas

Onödig och störande körning är ett trafikbrott och såhär skriver Polisen på sin hemsida:

”Förutom att ungdomarna riskerar böter kan brott även innebära risk för indraget eller fördröjt körkort. När en person söker körkortstillstånd kontrollerar Transportstyrelsen om hen är misstänkt för, eller har gjort sig skyldig till, något brott de senaste tre åren. Om så är fallet kan Transportstyrelsen besluta om spärrtid, vilket innebär att personen får vänta upp till tre år på sitt körkortstillstånd.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Störande musik i Arvika

Mer i ämnet