Så ser nya torget i Kil ut

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes det nya torget mellan järnvägsstationen och biblioteket i Kil. Nya träd, sittgrupper och uteservering på sommaren ska locka Kilsborna att umgås i det offentliga rummet.

Torget sträcker sig från nedanför järnvägsstationen, över Storgatan och bort till Kils bibliotek. Där Storgatan går igenom torget finns ett lågfartsområde för bilister som kör förbi, och gångare har företräde. Kommunen har också tagit ned träd som stod framför järnvägsstationen och öppnat upp så att byggnaden syns tydligare från parken. Konstverk signerade konstnärerna Ulf Lorensson och Samaneh Reyhanis pryder torget.

– Vi ville ha ett centrum som är ljust och inbjudande för de som bor här och de som kommer hit och hälsar på, säger Rita Gunnarsson (S), ordförande i kommunfullmäktige i Kil.

Det är det kommunala bostadsbolaget Kilsbostäder och kommunen som har delat på kostnaden för ombyggnationen, som landade på 12 miljoner kronor.

I klippet ovan kan du se bilder från invigningen och hur det nya torget ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.