Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det här har de gjort för att jag ska känna mig som en prinsessa, säger Sara vid sin säng Foto: SVT

Ideella krafter rycker in när Migrationsverket lämnar Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Sara Barati stod inför ännu ett uppbrott när Migrationsverket lämnar Värmland. Familjen hade fått beskedet att packa sina väskor. Flytten skulle blivit Saras sjätte i Sverige. Då grep volontärnätverket Vi i Världen in.

Sara Barati visar runt i sitt allra första egna rum. Färgvalet var självklart för Sara.

– Jag älskar rosa! Jag känner mig typ som en prinsessa.

Egentligen skulle hon vara någon helt annanstans nu, i Jörn i Västerbotten. Dit skulle familjen flyttas när Migrationsverket lämnar Värmland och säger upp alla hyreskontrakt.

Flytten skulle blivit elvaåriga Saras sjätte efter den långa flykten och ankomsten till Sverige.

Kvar i Karlstad

Nu har volontärnätverket Vi i Världen tagit över hyreskontraktet på huset från Migrationsverket och sett till så att Saras familj kan stanna i Karlstad.

– Det handlar inte bara om Saras familj utan om allt det här som händer nu. Det är barn som flyttas runt i landet och får byta skolor och vänner. Vi tycker inte att det är okej.

Vi i Världen håller nu på att rusta upp huset. Saras familj har fått en större lägenhet och Sara eget rum.

– Jag har alltid sovit med min mamma eller pappa och mina småsyskon. Nu kan jag stänga dörren och göra mina läxor i lugn och ro, utan att höra min lillasysters gråt och min lillebrors gnäll.

Hon ler stort.

”Känns jättebra att hjälpa någon ”

Bland de ideella krafter som hjälpt till att iordningställa lägenheten finns två som delar Saras erfarenheter av flykt och ständiga uppbrott.  Mustafa Rezaei och Yacoub Rajabi har båda uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen.

– Det känns så bra att hjälpa dem. Jag blev glad att de fick stanna i Karlstad, säger Mustafa.

Yacoub fyller i:

– Det känns jättebra när jag kan hjälpa någon!

Rädd för framtiden

Nu ska resten av huset rustas upp och hyras ut. Det behövs för att få ekonomin att gå ihop när Migrationsverket inte längre står för hyran för Saras familj.

För Sara handlar det dock bara om ett tillfälligt lugn. Familjen har fått avslag på sin asylansökan och ska utvisas till Afghanistan. För tillfället utvisas inga barnfamiljer dit, men Sara är rädd.

– Det är krig i mitt hemland, och tjejer får inte gå i skolan. De gifts bort när de är tolv år, eller elva till och med. Jag vill bo i Sverige. Min allra högsta önskan är ett uppehållstillstånd.

Se hela reportaget om Sara i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.