BIlden som delades av Erik Wennerström (SD) i samband med att Stefan Löfven (S) blev vald till Sveriges statsminister. Foto: Skärmdump / Pontus Lundahl/TT

SD-politiker i Torsby efter statsministervalet: ”Christer Pettersson, var är du nu?”

Uppdaterad
Publicerad

När Stefan Löfven framröstades till statsminister lade Sverigedemokraten Erik Wennerström (SD), ledamot i Torsby kommunfullmäktige, ut en bild på Christer Pettersson på sin Facebooksida med orden: ”Christer Pettersson, var är du nu när Sverige behöver dig?”.

Erik Wennerström sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Torsby. Han är också ledamot i miljö, bygg- och räddningsnämnden. I senaste valet var han nummer två på Sverigedemokraternas lista.

Efter att Stefan Löfven valdes till statsminister under fredagen lade Erik Wennerström ut en bild på Facebook, föreställande Christer Pettersson, som länge misstänktes för att ha mördat Olof Palme.

Under bilden står det ”Christer Pettersson, var är du när Sverige behöver dig?”.

”Hatar Stefan Löfven, men önskar inte livet ur han”

I kommentarerna till inlägget har personer frågat vad Erik Wennerström menar. När en person frågar om Erik Wennerström förespråkar mord på statsministern svarar han:

”Ironi, men överväger en flytt till Norge”, följt av:

”Hatar Stefan Löfven, men önskar inte livet ur han. Men önskar hans omedelbara avgång”

Menar att det var ett skämt

Till SVT Nyheter Värmland säger Erik Wennerström att han delat bilden som ett skämt.

– Det är ironi, jag delade det eftersom 10 000 andra har gjort det. Det är hur många som helst som delat den, inte bara Sverigedemokrater, säger han.

Men du är ju folkvald politiker, så oavsett hur många som delat den måste ju du stå för det du lägger ut?

– Ja, jag står för att det är ett skämt. Dessutom undrar jag hur du har sett det, det är bara mina vänner som ser vad jag lägger ut.

Vi fick tips och har sett det på skärmdumpar.

– Vem har tipsat dig?

Det kan jag inte säga.

– Jo, det är du skyldig att göra.

Nej, vi har källskydd i Sverige.

– Ja, men då kan du ju läsa alla kommentarerna då. Jag skriver till exempel att jag tycker att Olof Palme är den bästa statsminister vi har haft.

Vad menar du då med ”Christer Petterson, var är du när Sverige behöver dig”?

– Det är ett skämt. Det är ironi.

SD-ordförande: Olämpligt inlägg

Runar Filper är ordförande vid Sverigedemokraterna Fryksdalen. Han tycker att inlägget är olämpligt.

– Speciellt när man är folkvald politiker måste man stå för det man delar och lägger ut i sociala medier. Det spelar ingen roll hur många som delat det innan eller om det är menat som ett skämt, säger han.

Hur går ni vidare med det här?

– Jag har pratat med Erik och vi kommer att ha mer ingående samtal, säger Runar Filper (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.