Några av de som fått ta del av föreställningen är förskoleklasseleverna på Stenstalidsskolan, Kristinehamn. Foto: SVT

Räddningstjänstens show lär barn om säkerhet i Kristinehamns kommun

Publicerad

Att prata med barn om att de ska använda cykelhjälm och ringa 112 när något har hänt har man gjort länge på Bergslagens räddningstjänst. Men nu har man provat något nytt. Alla föreskoleklasselever i Kristinehamns kommun har bjudits in till en föreställning med dans och sång, som räddningstjänsten har gjort i samarbete med Musikskolan.

– Det var jättekul att se på dem. Jag lärde mig att om det brinner ska man gå ut, säger Hanin Diab, som går i förskoleklassen på Stenstalidsskolan i Kristinehamn.

När Maggan ramlade ur båten ringde hennes kompis 112. Dykare och sjukvårdare kom till platsen och räddade henne – och påpekade att de måste ha flytväst när de vistas på sjön! Foto: SVT

Initiativet till brandshowen kom från Musikskolan i Kristinehamn, som inspirerats av Norrköping där man testat konceptet under flera år. De kontaktade Bergslagens räddningstjänst och frågade om de ville vara med och ta fram en föreställning.

– Jag tror att när barn får uppleva kultur när det gäller viktiga saker som att man ska ringa 112 så sätter det sig mer i ryggmärgen, säger Lis Landeman, ansvarig på Musikskolan i Kristinehamn.

Sång, musik, teater och dans stod på schemat när förskoleklasseleverna besökte brandstationen i Kristinehamn. Foto: SVT

Har fallit väl ut

Manus och musik har skrivits av Musikskolan och 254 elever ska under en veckas tid få ta del av föreställningen – som skiljer sig markant från hur räddningstjänsten tidigare lärt ut dessa saker. Då har det mer handlat om traditionell undervisning.

– Barnen har reagerat fantastiskt på detta. Det var det här vi önskade. Det har fallit väl ut, säger Daniel Brandberg, som varit ansvarig för projektet på räddningstjänsten.

En blåsorkester iförd räddningstjänstens utrustning kompade sångarna. Foto: SVT

Elever och lärare på Musikskolan i Kristinehamn medverkade i showen, men så även några brandmän som fick visa upp andra talanger. En av dem var Joakim Hildingsson, som både sjöng och skådespelade.

– Jag brukar inte sjunga så ofta på jobbet. Då brukar de andra säga  åt mig att vara tyst, skrattar han och fortsätter: Så det här var en rolig dag på jobbet!

”Brann det på riktigt?!”

I en scen börjar en bordsduk brinna och brandkåren måste komma och släcka – något som fascinerade den unga publiken.

– Det var läskigt! Brann det på riktigt?! utbrister Nova Nordin, förskoleklassen på Stenstalidsskolan, förvånat.

Vad ska man göra om man till exempel ramlar och slår sig?

– Då måste man ringa sjukhuset. 112, säger Hanin Diab stolt.

Att somna från värmeljus kan bli farligt. Det blev tydligt när soffbordet började brinna – något som barnen bevittnade under skräckblandad förtjusning. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.