Skenande sjukfrånvaro oroar i Karlstads kommun – kan tvingas stänga verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen var 12 procent av personalen inom skola, förskola och fritidsverksamhet sjukskrivna i Karlstads kommun. Nu söker man med ljus och lykta efter vikarier.

– Vi agerar så fort vi bara kan nu för att inte hamna i ett läge där vi inte kan klara våra uppdrag, säger skoldirektören Maria Kjällström.

Sjukfrånvaron har ökat märkbart i flera av Karlstad kommuns verksamheter under veckan som gått och vikarier behövs till såväl skolan som vården. Det mesta tyder också på att smittan kommer att öka framöver.

– Vi tar höjd för en tredubbling av antalet sjuka, säger Maria Kjällström.

Coronaviruset i Värmland

Jagar vikarier och uppmuntrar pensionerad personal med blommor

Nu jobbar man på flera fronter för att lösa bemanningen.

– Vi tror att det finns studenter som kan tänka sig att vikariera och personal som inte får jobb i andra branscher.

Ett 40-tal medarbetare som nyligen gått i pension kommer dessutom få ett blombud med frågan om de kan tänka sig att vikariera.

– En känsla av annalkande kris skapar ju kreativitet och att skicka blombud var en av idéerna vi fick.

Har det gett resultat?

– Blommorna är på väg ut nu, men vår vädjan i andra kanaler har gjort att många redan hört av sig, säger Maria Kjällström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet