Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har jämt tryckt på startknappen och det ser ut att bli en normal skörd, kanske aningens bättre” säger spannmålsodlaren Erik Andersson. Foto: SVT, Morgan Kringstad

Skörden av spannmål är igång i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Nu är spannmålsskörden igång och det ser ut som att lantbrukarna, som drabbats av mycket högre kostnader på senare tid, kan dra en lättnadens suck.

– Vi har just tryckt på startknappen och det ser ut att bli en normal skörd, kanske aningens bättre, säger Erik Andersson.

Han odlar spannmål i Ölme tillsammans med sin pappa Erik. Skörden har nyss inletts och just nu tröskar de höstvete och råg. Tack vare ett gynnsamt väder och en högre prisbild ser det ut att bli ett rätt så bra år för verksamheten, trots en orolig tid med höga kostnader för drivmedel och gödsel.

– Det blir ett ganska bra år. Det påverkar inte oss åt något håll, vi har ju höga spannmålspriser men också en hög kostnadsbild, säger Erik Andersson.

Han berättar att priset de betalar för gödsel har tredubblats det senaste året. I klippet ovan berättar han mer om hur betydelsefull årets skörd är.

Enligt Jordbruksverket väntas årets totaltskörd av spannmål i Sverige bli 5,5 miljoner ton. För grödorna med störst areal: höstvete, vårkorn och havre väntas skörden till och med bli högre än genomsnittet för de senaste fem åren, men är i nivå med det normala om man går tillbaka och jämför med de senaste 16 åren rapporterar TT.

Erik Andersson räknar med att de ska få in 2 500 till 3 000 ton spannmål totalt på sin areal under årets skörd, så det är bråda dagar den närmsta månaden.

– Men man ska aldrig ropa hej förrän det är under tak, säger Erik Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.