Foto: SVT

Skuldsatta minskar i Värmland

Publicerad

Antalet värmlänningar med skulder hos Kronofogden har minskat med 392 personer jämfört med förra året och den sammanlagda skulden minskar något.

Trots färre skuldsatta är Värmland tillsammans med Södermanland ändå det län i Sverige där högst andel av befolkningen har en skuld hos Kronofogden. 10672 personer eller 4,7 procent av värmlänningarna är skuldsatta. I Sverige som helhet är siffran 4,0 procent.

Flest skuldsatta i Grums och Eda

Den sammanlagda skulden för skuldsatta i Värmland ligger på 1,76 miljarder kronor, en liten minskning sedan förra året. Medianskulden i länet är drygt 54 000 kronor.

Grums och Eda är de kommuner i Värmland som har högst andel skuldsatta med 7,3 procent och Hammarö ligger lägst med 2,5 procent.

Den som inte kan betala tillbaka sina skulder på egen hand kan ansöka om skuldsanering. Men vad innebär det? SVT reder ut detta i klippet nedan:

Så här gör du om du inte kan betala din skulder Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer