Antalet covidpatienter som vårdas på sjukhus sjunker och följer den positiva trenden för smittspridningen i Värmland Foto: SVT

Smittläget bäst i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Värmland kan visa upp det lägsta smittspridningstalet i hela landet för covid-19, R-talet, enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten. Men den höga siffran för bekräftade fall av deltavarianten av viruset riskerar att försämra läget igen i höst.

61 nya bekräftade fall av covid-19 har noterats i Värmland den senaste veckan och antalet smittade personer som vårdas på sjukhus sjunker. Det har utvecklats så bra så att Värmland hade det lägsta R-talet i hela landet, 0,46,  i den senaste sammanställningen från Folkhälsomyndigheten.

– Vi har nu sen några veckor tillbaka en positiv trend med minskat antal fall...men det är inget man kan ta för givet att det kommer att bli så framöver, säger smittskyddsläkaren Ingemar Hallén.

Coronaviruset i Värmland

Deltavarianten kan ge bakslag

Ett faktum som kan oroa är att Värmland har hela 825 av 1836 hittills bekräftade fall i hela landet av deltavarianten av viruset enligt de senaste uppgifterna från Folkhälsomyndigheten. Ingemar Hallén ser en viss fara för ett bakslag i höst på grund av deltavarianten och att folk kommer tillbaka till skolor och jobb.

Hör Ingemar Hallén berätta om den låga smittspridningsnivån och om faran för bakslag i höst i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet