I klippet berättar smittskyddsläkaren Ingemar Hallén mer om det allvarliga läget med deltavarianten i Värmland. Foto: TT

Smittskyddsläkaren om planerade lättnader: ”Känns ju lite konstigt”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som regeringen börjar släppa på restriktionerna, så ökar smittspridningen i Värmland. Och smittskydd Värmland ser allvarligt på den skenande ökningen av deltamutationen i länet.

– Utifrån läget just nu i Värmland känns det ju lite konstigt, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare i Värmland.

I klippet ovan berättar han om vilka grupper som drabbas nu, hur han ser på lättade restriktioner och om det kan bli tal om fler lokala rekommendationer i Värmland, än de som slutar gälla 27/6.

De flesta andra regioner har en fortsatt nedåtgående trend på smittspridningen. Men i Värmland pekar kurvan uppåt och det verkar vara, den så kallade deltamutationen, som ligger bakom.

Coronapandemin

Det är framförallt i Karlstad, Hammarö och Kil som smittspridningen ökat.

– Det är också i de regionerna, framförallt, som vi hittat misstänkta och bekräftade fall av deltavarianten, så det verkar hänga ihop, säger Ingemar Hallén.

Sett till antal invånare så har flest konstaterade och misstänkta fall av deltamutationen upptäckts här.

Flera skolor har fått stänga sina lokaler efter smittutbrott. Klart värst har det varit på Engelska skolan i Karlstad, där över 150 personer testat positivt för covid-19. Samtidigt visar länsstyrelsens kontinuerliga rapporter att värmlänningarna blir sämre på att följa restriktionerna.

Få kontakter ”viktigare än någonsin”

Deltamutationen misstänks vara både mer smittsam och riskera att ge allvarligare sjukdom. Dessutom krävs två vaccindoser för ett fullgott skydd.

Så, bara för att krogen numera får servera alkohol till klockan 22, är det verkligen inte läge att ställa till med fest, menar smittskyddsläkaren.

– Det är faktiskt viktigare än någonsin nu att man tänker på att inte träffa många andra, utan att man håller sig till några nära kontakter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet