Foto: SVT

Solintensivt i Kristinehamn

Publicerad

En ny sammanställning visar att Kristinehamn hör till de tre kommuner i Värmland som har de bästa förutsättningarna för solenergi om man ser till mängden solstrålning. Men hittills har satsningar från kommunen på solpaneler lyst med sin frånvaro.

Enligt data från SMHI har Kristinehamns kommun tillsammans med Munkfors och Kil den högsta så kallade globalstrålningen i Värmland. Intensiteten i solstrålningen är högre än i till exempel den omtalade solstaden Karlstad.

I praktiken innebär det att man får ut mer el per solpanel som installeras i de tre kommunerna än i övriga länet.

En enda satsning på solenergi

Men trots de fina förutsättningarna att ta tillvara på solenergin finns det hittills bara en enda solenergisatsning från Kristinehamns kommun med solpaneler och det är på taket till Brogårdshallen.

– Jag tror det finns en tröghet i det här och sen tror jag också det kan finnas fördomar och att man inte vet vad det i praktiken ger, förklarar sig kommunalrådet Bjarne Olsson (S).

Ny solcellspark byggs

Men en förändring kan vara på gång i kommunen. Det kommunala bolaget Kristinehamns energi har i dagarna startat bygget av en solcellspark med 1270 paneler på bolagets eget område.

Det är en investering på 3,7 miljoner kronor där 1,2 miljoner är bidrag. Anläggningen ska ge energi motsvarande ett 20-tal eluppvärmda villor.

Kommunen ska gå före

Men bolaget hoppas också att satsningen ska inspirera andra i kommunen att satsa på solpaneler nu när priserna har sjunkit mycket de senaste åren. Samtidigt kan kommunen bli mer aktiv.

  – Ja vi kan vara hur drivande som helst. Jag tror att vi som kommun ska gå före också och visa på möjligheterna, säger Bjarne Olsson.

Värmland som län ligger på trettonde plats i landet när det gäller mängden och styrkan i strålningen så det verkar finnas hyggliga förutsättningar för att utnyttja solens energi runt om i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.