Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Statens ansvarsnämnd har beslutat att det blir en varning till den domare vid Värmlands tingsrätt som tog med tre kvinnor in i tingsrättens lokaler en natt våren 2020. Foto: SVT

Domare varnas: Tog med kvinnor in på tingsrätten nattetid

Uppdaterad
Publicerad

Statens ansvarsnämnd har beslutat att det blir en varning för den domare vid Värmlands tingsrätt som tog med tre kvinnor in i tingsrättens lokaler en natt i våras.

Det var i våras som domaren och en tidigare anställd jurist vid tingsrätten i Värmland träffade tre unga kvinnor i 17-18-årsåldern ute på krogen i Karlstad. Kvällen slutade med att männen tog med sig kvinnorna in på tingsrätten där det inledningsvis fanns uppgifter om att det skett sexköp.

Händelsen polisanmäldes men förundersökningen lades ner i november i brist på bevis att det skett något brottsligt.

Lagmannen anmälde

Händelsen anmäldes av rättens lagman Lars Holmgård till Statens ansvarsnämnd som nu har beslutat att ge en varning till domaren.

Enligt ansvarsnämnden råder det inte något tvivel om att förtroendet såväl för domaren som för Värmlands tingsrätt och domstolar i allmänhet har tagit skada.

Skadat förtroende

Nämnden anser också att det måste ha varit uppenbart för honom redan den aktuella natten att hans sätt att använda tingsrättens lokaler skulle medföra tydliga risker för sådan förtroendeskada.

” XX agerande avviker väsentligt från de krav på uppförande och professionalitet som bör kunna ställas särskilt på en ordinarie domare”, skriver de i sitt avgörande.

Nämndens uppgift är att pröva frågor om disciplinansvar, åtalsanmälan, avskedande, avstängning och läkarundersökning med tvång beträffande statligt anställda i högre befattningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer