Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet vad som inspirerar Maja och hur hon tänker när hon tar fram ett nytt mönster. Foto: SVT

Ökat intresse för stickning i pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Stickning är inte längre någon syjuntegrej i den lilla kretsen. Nu stickas det som aldrig förr. Gärna komplicerade mönster i flera färger. Bakom mönstren står bland andra mönsterdesignern Maja Karlsson i Arvika.

Inte minst på nätet finns en stark och växande stickgemenskap med alltifrån instruktionsfilmer med olika sticktekniker, till bloggar och mönster. Där finns också digitala stickcaféer och ”knit along”, det vill säga att man stickar samma mönster samtidigt som flera andra och tar hjälp och inspiration av varandra. Och även de sociala medierna har bidragit till att intresset för att sticka vuxit.

– Det är nog dels pandemin som gett oss mer tid hemma, dels är det allt fler som visar upp vad de stickar i sociala medier. Något jag tror inspirerar många att själva prova på, säger Maja Karlsson.

Chefsdesigner och författare

Maja Karlsson har en utbildning till musiklärare, men de senaste fem åren är det bara stickning som gäller. Tre böcker har det blivit och numera har hon även en anställning som chefsdesigner på ett garn och mönsterföretag. Och när hon gör sina mönster låter sina sig gärna inspireras av gamla traditionella mönster, ofta i flera färger.

Hör i klippet vad som inspirerar Maja och hur hon tänker när hon tar fram ett nytt mönster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer