Det blågröna styret i Karlstad aviserade stora satsningar i budgeten för 2021. Foto: SVT/arkiv

Stora satsningar i budgeten för Karlstads kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det blågröna styret i Karlstad presenterade på tisdagen sitt budgetförslag för perioden 2021-2023 och trots coronakrisen finns det utrymme för stora satsningar.

Bland annat ska 106 miljoner kronor gå till vård- och omsorgssatsningar.

M, C, L, KD och MP kunde presentera en offensiv budget. I förslaget ges alla nämnder och förvaltningar mer resurser under perioden 2021-2023.

Bland annat kommer vård- och omsorgsnämnden att få 106 miljoner kronor mer under 2021 jämfört med 2020, där kommer 37 miljoner kronor från statligt stöd.

”Inte satsat så mycket någonsin”

Pengarna ska bland annat gå till att utveckla och utbilda personalen och stärka tillsynen i äldreomsorgen. Dessutom går nästan 14 miljoner till att stärka upp LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

– Mig veterligen har vi inte satsat så mycket pengar på de äldre någonsin, säger kommunalrådet Erik Nilsson (KD).

Över 50 miljoner till barn- och unga

Barn- och ungdomsnämnden får också ett stort tillskott, totalt 53 miljoner kronor.

18 av de miljonerna ska öka personaltätheten, gymnasienämnden får 10 miljoner att lägga på ökad måluppfyllelse och 8 miljoner ska läggas med huvudfokus på förskolan. 8 miljoner kronor ska också satsas på att arbete med utsatta barn och unga.

50 miljoner till klimatet

I budgetförslaget avsätts även 50 miljoner kronor för klimatarbete under två år.

Det blågröna styret avsätter även 20 miljoner kronor för att kunna parera oförutsägbara händelser på grund av coronapandemin.

Totalt uppgår Karlstads kommuns skattefinansierade budget för 2021 till ungefär 5,3 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.