Kursen i hur man bygger en traditionell gärdsgård lockar så många att Länsstyrelsen i Värmland utökat antalet kurstillfällen. Foto: Länsstyrelsen i Värmland

Stort intresse för att lära sig bygga gärdsgård

Publicerad

Det skulle vara en kurs, men på grund av det stora söktrycket kommer det istället hållas tre kurser under hösten. Konsten att bygga en traditionell gärdsgård har lockat fler än väntat.

– Vi ser ett intresse för gammaldags tekniker och metoder, säger Maria Sundqvist som är lantbrukskonsulent på Länsstyrelsen Värmland.

Under två dagar i helgen kommer markägare och jordbruksföretagare få lära sig att bygga en traditionell gärdsgård med sveg, det vill säga där man binder störar och slanor med smågranar till skillnad från att använda ståltråd eller spik.

– Det är ett kulturhistoriskt hantverk och det har ju funnits så mycket gärdsgårdar i Värmland i olika varianter, men nu är kunskapen om dem på väg bort, så det här är för både landskapsbildens skull och hantverkets, förklarar Maria Sundqvist.

Små granar används för att binda runt störparen. Foto: Länsstyrelsen Värmland

En kurs blev tre

Länsstyrelsen har arrangerat kursen tidigare, senast den hölls var 2015. Helgens kurs med tio platser, på Finngården Rikkenberget, norr om Torsby, blev snabbt fullbokad och länsstyrelsen beslutade att arrangera kursen vid ytterligare två tillfällen under hösten.

– Vi fick lägga in en till kurs om två veckor, och sedan har vi ytterligare en på Träfotere i oktober, säger Elena Jonsson, handläggare på Länsstyrelsen Värmland.

– Det har varit ett väldigt stort gensvar, så vi har reservlistor och planerar att hålla kursen även nästa år, fortsätter Elena Jonsson.

De som anmält sig till de totalt 30 platserna är mellan 25 och 71 år. Nära hälften, 14 personer, är under 40 år.

Vad beror det stora intresset på? 

– Dels var det några år sedan vi hade en kurs och en del har väl gått och väntat, men sedan har det även lyfts fram i olika medier och vi ser ett intresse för gammaldags tekniker och metoder, säger Maria Sundqvist.

Kursen EU-finansieras från landsbygdsprogrammet och är kostnadsfri för deltagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.