Stötdämpande golv minskar fallskador visar forskning vid Karlstads Universitet. Foto: SVT

Stötdämpande golv minskar fallskador

Uppdaterad
Publicerad

Stötdämpande golv på vårdboenden kan minska skaderisken vid fall med cirka 60 procent. Det har forskaren Johanna Gustavsson vid Karlstads Universitet kommit fram till. Dessutom dämpas ljudnivån vilket är positivt både för boende och personal.

Fallskador bland äldre orsakar stort lidande för de som drabbas men innebär också kostnader på flera miljarder varje år.

Extra stor risk att drabbas har sköra äldre som bor på särskilt boende.

Johanna Gustavsson är forskare på Centrum för personsäkerhet på Karlstads Universitet. Hon har nu disputerat på avhandlingen ”Effekter av stötdämpande golv”.

I sex år har hon samlat in data från ett vårdboende i Sunne som bytt till stötdämpande golv.

– Resultaten visar att det finns en stor potential med idén med stötdämpande golv, säger hon. Förutom att samla in statistik över skador har Johanna Gustavsson också intervjuat både boende och personal.

De boende kände sig skyddade av golvet. För personalen var golvet positivt för att de upplevde att de äldre var skyddade.

– Samtidigt påverkades arbetsmiljön till viss del negativt eftersom det blev tyngre att skjuta saker på det stötdämpande golvet, berättar Johanna Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.