Mattias Joelsson (KD), kommunalråd i Hammarö kommun och Lillemor Larsson (V), ledamot i bildningsnämnden, håller inte med varandra skolorna på ön.

Striden om skolorna på Hammarö fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Det blev riktigt irriterat på kommunfullmäktige i Hammarö kommun igår kväll. Detta då oppositionen lyckades få med sig de oberoende politikerna på ön till en återremiss om nya Götetorpsskolan.

– Jag var riktigt arg, jag upplevde att man från oppositionens sida satte grus i maskineriet för att sabotera planerna helt enkelt, säger Mattias Joelsson (KD), kommunalråd i Hammarö kommun.

Oppositionsrådet Per Aspengren (S) håller inte med.

– Det här är ett långsiktigt beslut med stora ekonomiska åtaganden, då måste det bli bra från första början, säger han.

Infekterad fråga

Skolfrågan har länge varit en infekterad fråga i Hammarö kommun. Oppositionen, bestående av socialdemokrater och vänsterpartister, vill se två F-6-skolor vid Mörmon och en förskola där den nu nerbrunna Götetorpskolan håller på att rivas, medan den styrande alliansen förordar en F-6 skola och en förskola på Mörmon samt en F-6-skola på Götetorp.

– Jag har full förståelse för att man kan ha olika åsikter, men när man kommer till vägs ände ska man inte fortsätta att kasta grus i maskineriet, tycker Mattias Joelsson (KD).

Återremissen gör att beslutet skjuts upp och att ett extra kommunfullmäktige måste ordnas. Något som kommer att ske redan nästa måndag, den 2 september.

– Det är klart att vi in i det sista försöker att få den sittande majoriteten att förstå våra synpunkter på placeringen och då vill vi synliggöra det på ett ännu tydligare sätt, säger Lillemor Larsson (V), ledamot i bildningsnämnden.

Begärde återremiss

Oppositionen tycker att be slutet inte är genomtänkt och att det därför behövs en så kallad barnkonsekvensanalys, vilket gjorde att de begärde återremiss i ärendet. Något den styrande majoriteten uppfattar som ett sista halmstrå för att få igenom sitt förslag till hur skolorganisationen på ön ska se ut i framtiden.

– Vi bygger en helt ny byggnad, en modern byggnad som är avsedd för barn, en byggnad som är betydligt bättre än tidigare. Jag förstår inte vad som kan tänkas ligga och lura i en sådan byggnad som man behöver göra en analys på, säger Bo Henriksson (M), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen. 

– Jag tycker man ska göra en analys och så får de andra partierna se vår ståndpunkt, säger Per Aspengren (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer