Sven-Olov från Arvika hemkommen från cyklonkatastrofen

Publicerad

Sven-Olov Sjöqvist från Arvika har tappat räkningen på hur många gånger han har rest iväg för att hjälpa till på katastrofdrabbade platser i världen. Senast var han i Moçambique, som drabbades av cyklonen Idai i mitten av mars. Men nu är han tillbaka i Värmland igen.

– Man kommer hem med helt andra referensramar än tidigare. I Moçambique talar vi om liv och död och människors överlevnad, här kan vi prata om småsaker, som gatubelysning eller någon båt som har sjunkit i älven. Det spelar ju ingen roll egentligen.

Sven-Olov Sjöqvist står alltid redo att åka iväg. Väskan är packad i väntan på att Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, ska ringa och be honom åka på utlandsuppdrag. Senast var kvällen den 19 mars, då han fick frågan om han kunde åka till Beira, i det cyklondrabbade Moçambique.

– Det var väldigt intensivt. Mycket internationell personal och väldigt stökigt och rörigt till en början. Men att få vara där och bidra med mitt arbete är fantastiskt roligt.

Fixar kommunikationen

De senaste elva åren har han åkt på minst 15 krisuppdrag för MSB:s räkning. Till vardags jobbar han på kontor som IT-konsult och under utlandsuppdragen är hans jobb att se till att insatsteamet har fungerande kommunikationskanaler. Det kan handla om allt från internet till skrivare och whiteboards.

Cyklonen Idai som drog in över sydöstra Afrika har kallats för det södra halvklotets värsta naturkatastrof någonsin. Hundratusentals människor är fortfarande i behov av hjälp, enligt moçambikiska myndigheter. Sven-Olov befann sig på flygplatsen i Beira i tre veckor.

– Det var den största operation jag sett någon gång på samma ställe. Ofta är man uppdelad på flera ställen. Vi var som mest 200-300 personer inne på samma kontor. Flygplatsen i Beira var det enda ställe man kunde ta sig in i naturkatastrofen från. Helikoptrar med mat körde i skytteltrafik hela dagarna, säger Sven-Olov Sjöqvist.

Vet vad som är viktigt

Under åren har han samlat på sig erfarenheter som påverkat hans syn på livet.

– Jag vet för mig själv vad som är viktigt i mitt liv. Det är mina närmaste och att man är frisk och mår bra. 

Några dagar efter att han kommit hem från Moçambique skulle han på en konsert i Stockholm. Det var en favoritartist som spelade, och Sven-Olov Sjöqvist hade sett fram emot konserten länge. Men det gick inte.

– Att ta del av i-världens kulturutbud efter att ha spenderat tre veckor i ett katastrofområde, det fungerar inte riktigt. Konserten gav inte det jag hade hoppats.

Sven-Olov Sjöqvist, sambandsansvarig vid MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är en av fem experter som nu ska åka ner till katastrofområdet som cyklonen Idai lämnat efter sig i Moçambique.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer