– Ingenstans i landet känns pandemin handelsmässigt så hårt som längs gränsen mot Norge, säger Mats Hedenström som är näringspolitisk chef i Svensk handel. Foto: SVT

Svensk Handel kräver riktade stöd till gränshandlarna

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska gränshandeln tappade närmare 90 procent av omsättningen under pandemiåret 2020. Det visar en rapport som branschorganisationen Svensk handel presenterade i Charlottenberg under onsdagen. Nu kräver organisationen riktade stöd för att stötta de krisdrabbade.

– De generella stöden man har i landet fungerar inte. Ingenstans i landet känns pandemin handelsmässigt så hårt som längs gränsen mot Norge, säger Mats Hedenström som är näringspolitisk chef i Svensk handel.

Under 2019 shoppade norrmännen för hela 27,9 miljarder kronor i Sverige, enligt Svensk handels rapport . I Värmland spenderade norrmännen 6,1 miljarder kronor under samma period.

Hotar både ekonomi och livsvillkoren

När runt 90 procent av de intäkterna försvinner blir det ett hot inte bara mot gränshandeln utan mot livsvillkoren i gränskommunerna som helhet.

Coronaviruset i Värmland

– Det ekonomiska bekymret är gigantiskt men det som bekymrar mig mest är hur det påverkar människorna, att de blir av med jobb, företag och inte kan träffa vänner, släkt och bekanta på andra sidan gränsen, säger Stina Höök (M) som är ordförande i Region Värmlands regionala utvecklingsnämnd.

Arbetslöshet bland unga

Totalt genererade gränshandeln längs den norska gränsen 7 200 jobb i Sverige under förra året. I Värmland beräknas gränshandeln ha sysselsatt 1 800 personer och gett en ungdomsarbetslöshet som legat en bra bit under riksgenomsnittet i gränskommunerna Arvika, Eda och Årjäng. Men där har arbetslösheten bland de unga stigit med flera procentenheter under pandemiåret som en följd av den uteblivna gränshandeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet