Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med en hastighet på upp till åtta meter per sekund skjuts laxen fram i en lång tub mellan Fortums avelsfiskestation i Forshaga och en väntande tankbil utanför. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sveriges första ”laxkanon” i drift i Forshaga

Uppdaterad
Publicerad

Som ett led i arbetet med att flytta lax från de vandringshindrande kraftverken i Klarälven tar nu ansvariga Fortum en så kallad laxkanon i drift. Det är en tryckluftsdriven anordning som ska göra livet lättare för både lax och människa.

– Laxkanonen är bra, både för fisken och vår personal som ska hantera fisken med många tunga lyft här under laxsäsongen, säger Marco Blixt som är fiskeansvarig på Fortum.

Med en hastighet på upp till åtta meter per sekund skjuts laxen fram i en lång tub mellan Fortums avelsfiskestation i Forshaga och en väntande tankbil utanför. Det innebär ett antal lyft som inte längre behöver göras. Och laxkanonen ska också bidra till att minska stressen för laxarna när de transporteras från fångstplatsen vid kraftverket i Forshaga upp till lekområdena ovanför Klarälvens alla kraftverksdammar.

– I USA, där den här tekniken används, har man kunnat se att den här transportmetoden påverkar laxen mindre än andra sätt att flytta den, säger Marco Blixt.

I videon kan du se hur laxen tas ur fällorna och skjuts fram i laxkanonen till den väntande lastbilen för vidare färd uppströms.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer