Henrik Nygren är lagets tränare. Foto: SVT

Tacklingsförbud sågas av tränare

Uppdaterad
Publicerad

I vår serie om hjärnskakningar inom hockeyn har två läkare sagt att de vill stoppa tacklingar inom ungdomshockeyn för att minska hjärnskadorna. Men det är fel lösning tycker Henrik Nygren som tränar Kils 12-åringar.

– Om de är oförberedda tror jag skadorna kan bli värre, säger Henrik Nygren.

FBK-läkaren Magnus Hallén vill stoppa tacklingar i ungdomshockeyn.

– Jag förstår hur han tänker, men stoppar man tacklingar i tidig ålder så anpassar de sig inte. Ska de börja senare när de ju växt till sig blir det lite som att släppa ut kossor på grönbete, säger Henrik Nygren.

Hockeyskador
Laget röstar om tacklingar. Foto: SVT

Tackling vid tolv år

2014 ändrades reglerna och åldergränsen för tacklingar sänktes från 15 till 12 år. En ändring som välkomnats av många, dock inte av alla. Professor Yelverton Tegner, som forskat på hjärnskakningar inom hockey och FBK-läkaren Magnus Hallén som på nära håll sett ökningen och konsekvenserna av hjärnskakningar i SHL föreslår båda att man höjer åldersgränsen igen.

LÄS MER: FBK-läkaren vill stoppa tacklingar i ungdomshockeyn

Men Henrik Nygren tycker att den säkraste vägen att gå är att tidigt förbereda spelarna på hur man tacklas och tar emot tacklingar på rätt sätt. Ett förbud i unga år tror han kan förvärra läget.

– Med åldern får man bätrre utvecklad muskulatur, man blir tyngre, starkare och framförallt så går det fortare därute och har man inte anpassat sig då tror jag att skadorna kommer bli värre.

Hur ska man då kunna minska hjärnskakningarna inom ungdomshockeyn tycker du?

– Dels får man utbilda oss ledare i hur man ska undvika det, sedan är det upp till oss att tala om för grabbarna i vilka lägen det är okej att tacklas och när det inte är okej.

Fick hjärnskakning

Det är andra säsongen som killarna i Kils Team 05 får tacklas. När hela laget får frågan om hur många som tycker att dagens åldersgräns vid 12 år är bra sträcker hela 14 av 15 upp klubban i ett tydligt ja.

– Jag tycker det är väldigt kul att tacklas, men det är inte så kul att få en hård tackling på sig. Speciellt inte när man bli skadad, säger Theo Ellström 12 år.

Han drabbades själv av en hjärnskakning för ett år sedan och tog det lugnt i några månader efter den, men nu tycker han att det känns bra att få tacklas igen.

– Jag kommer inte ihåg den matchen, men jag tycker det är ok i alla fall, säger Theo Ellström.

Höja åldersgränsen

Alexander Holgersson 11 år gillar också att tacklas, men tycker ändå att det vore bra med en höjd åldersgräns.

– Man har mer uppbyggda kroppar och kan ta emot mer smällar och då kanske inte man får hjärnskakning lika lätt, säger han.

Alexander Holgersson tycker man ska vänta med tacklingar. Foto: SVT

I Team 05 försöker ledarna pränta in ordet respekt när det kommer till tacklingar. Att de respekterar motståndaren och kan skydda sig på ett bra sätt är två viktiga pusselbitar anser Henrik Nygren.

När det gäller att stoppa de fulaste tacklingarna tycker han att ett stort ansvar vilar på seniorspelarna.

-De är ju förebilder åt de här killarna. Killarna ser på Youtube tacklingar som ser häftiga ut, utan att veta vad konsekvensen blev av just den tacklingen. Sedan kanske de vill kopiera det.

Alexander Holgersson har slutligen ett tips på hur man undviker hjärnskakning om man blir tacklad.

– Man ska stå upp med kroppen och stå emot sargen istället för att stå med ryggen emot och få en tackling bakom ryggen och flyga in med huvudet i sargen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeyskador

Mer i ämnet