Foto: SVT

Urspårade tåget bärgas

Uppdaterad
Publicerad

Tågtrafiken drabbades av stora störningar i går när ett tåg spårade ur mitt på centralstationen i Karlstad. I dag bärgades den urspårade vagnen.

Det var på lördagseftermiddagen som tågolyckan inträffade. Tåget som backade stannade inte i tid och körde på ”stoppet” så att vagnen lyftes upp och blev hängande i luften.

Under söndagen bärgades tågvagnen. De resterande vagnarna drogs bort med ett lok och två kranbilar lyfte sedan bort den 50 ton tunga skadade vagnen. Arbetet tog längre tid än beräknat och försvårades av att den skadade vagnen var svårt att få loss från vagnen framför. Dessutom hade loket som skulle dra bort övriga vagnar stundtals problem.

Tågolyckan i Karlstad

”Tar det säkra före det osäkra”

Under tiden bärgningen pågick var det strömlöst på det aktuella spåret och det fanns även risk för korta stunder av strömavbrott på övriga spår.

– Vi tror inte trafiken kommer att drabbas, men vi tar det säkra före det osäkra och tågbolaget har tagit in ersättningsbussar till resenärerna. Trafiken har också tunnats ut för att det inte ska vara för trångt på spåren, sade Beisi Sundin, pressinformatör på Trafikverket på förmiddagen. 

Mot verkstaden

Planen är nu att sätta nya hjul, boogies, på vagnen och försiktigt köra den till verkstad i Kristinehamn.

LÄS OCKSÅ: Tåg spårade ur mitt i stan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågolyckan i Karlstad

Mer i ämnet