Tankbilen har säkrats med vajrar för att den inte ska falla ner i ravinen. Foto: Privat

Tankbil välte – diesel riskerade rinna ut i Klarälven

Uppdaterad
Publicerad
Bärgningen av den tankbil som körde av vägen och välte i närheten av Fämtfallet, norr om Ambjörby, har varit komplicerad. Tankbilen riskerade att falla ner i en ravin, vilket hade lett till ett dieselutsläpp som så småningom hamnat i Klarälven.

Det var på tisdagsmorgonen som olyckan inträffade och efter att räddningstjänsten i Torsby kommun och även personal från den så kallade kemenheten på räddningstjänsten i Karlstadsregionen försökt tömma tankbilen på diesel, kallade man under onsdagen in MSB:s kemenhet från Skövde.

– De har just gjort hål i tankbilen och börjat suga ut dieseln. Sedan avslutar vi vårt arbete här och bara bärgningsarbetet kvarstår, säger Johan Westh, räddningschef i beredskap i Torsby kommun, vid 13.30-tiden på onsdagen.

15 kubikmeter diesel

Tankbilen var fylld med 15 kubikmeter diesel och hängde ut över en ravin. Endast träd hindrade den från att falla ner helt, innan räddningstjänsten säkrade upp den med vajrar. Längst ner i ravinen rinner en bäck, som mynnar ut i Klarälven. Det var därför viktigt att tömma tanken på diesel innan man försöker bärga den.

– Anledningen till att vi kallade in nationella resurser är för att vi helt enkelt inte har de resurserna själva, säger Johan Westh.

Bärgningen också komplicerad

Tankbilschauffören klarade sig oskadd.

– Han sparkade sönder framrutan och tog sig ut.

När tankbilen är tömd väntar bärgning med hjälp av en mobilkran.

– Det är nog också en komplicerad insats. Det är en liten väg och så, så det kommer nog hålla på ett bra tag, säger Johan Westh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer