Foto: Johan Westh, Räddningstjänsten

Tankbil med farligt gods i olycka

Uppdaterad
Publicerad

En tankbil med diesel körde av vägen och hamnade i diket på väg 908 mellan Torsby och Sunne vid lunchtid på onsdagen. Ett mindre läckage uppstod, men räddningstjänsten kunde snabbt åtgärda det.

– Vi har lämnat platsen nu. Nu ska tankbilen tömmas på diesel och sedan bärgas bort, säger Johan Westh, räddningschef i beredskap vid halv fyratiden.

Tankbilens däck skar i vägkanten och välte ut på en åker, där den blev liggandes på sidan. Föraren klarade sig utan skador.

Två olyckor på kort tid

– Vi hade en liknande olycka för två veckor sedan, där tankbilen blev hängande ut över en ravin. Här är förhållandena oerhört mycket bättre eftersom tankbilen bara ligger på en åker. Det fanns en risk för läckage och ett mindre läckage inträffade också, men det var ingen fara, säger Johan Westh.

Innan fordonet bärgas bort måste den dock tömmas på diesel. Enligt Trafikverket kommer detta att ske vid 19-tiden på onsdagen.

– Med last väger den cirka 15 ton mer och då är risken att tanken välter när man bärgar den. Det är ungefär 15 000 liter diesel i den, säger Johan Westh.

Vägen stängs av

Räddningstjänsten har lagt ut presenningar runt tankbilen ifall det trots allt skulle bli ett läckage under bärgningsarbetet. Trafiken på olycksplatsen påverkades under ett tag, men ska vid 15.30 flyta på igen. Dock meddelar Trafikverket att vägen kommer att stängas av igen vid 21, då tankbilen ska bärgas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.