Mordet på 12-åriga Adriana skedde i augusti 2020 i Botkyrka. Foto: TT

Tidigare Karlstadsbo dömd för mordet på 12-åriga Adriana

Uppdaterad
Publicerad

Tre män döms till livstids fängelse för mordet på 12-åriga Adriana som sköts till döds vid en bensinmack i Botkyrka sommaren 2020. Det meddelar Södertörns tingsrätt.

En av dem har varit bosatt i Karlstad.

Mannen som nu är i 30-årsåldern har dömts för ett flertal brott genom åren, bland annat för bankrånet i Kil 2011.

Redan 2008 dömdes mannen, som inte var myndig vid tidpunkten, vid Värmlands tingsrätt för grov misshandel, försök till stöld och försök till våld mot tjänsteman.

Nu döms han alltså till livstids fängelse för mord.

”Urskillningslös eldgivning”

Bevisningen har bestått av ett stort antal olika omständigheter som var för sig pekar mot att det var de tre männen som sköt Adriana. Det handlar om kopplingar till de vapen och den bil som användes samt männens motiv och chattar. Dessutom har männens så kallade skytelefoner varit uppkopplade. Männens efterföljande agerande är också viktig för domen då de såg till att vapnen och bilen undanröjdes.

– Det har varit frågan om en urskillningslös eldgivning med automatvapen på en plats där det fanns flera människor och en av dem dog. Straffet kan därför inte bli något annat än fängelse på livstid, säger rättens ordförande, chefsrådmannen Tore Gissin, i ett pressmeddelande.

Skulle skjuta rivaliserande gäng

De tre dömda männen hade planerat att skjuta flera personer i ett rivaliserande kriminellt gäng, men istället träffades Adriana av två skott och dog.

Tre vapen, varav ett automatvapen, användes vid skjutningen.

Männen döms bland annat för mord och sju fall av försök till mord.

SVT Nyheter sände direkt med anledning av domen, se hela sändningen här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad som hände när 12-åriga Adriana mördades. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.