• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Arvika kommun ska betala nästan tre miljoner kronor till Robin Dahlén Foto: Adam Ihse/TT

Tingsrättens dom: Arvika kommun ska betala miljonbelopp till Robin Dahlén

Uppdaterad
Publicerad

Arvika kommun döms av Värmlands tingsrätt att betala nästan tre miljoner kronor i skadestånd till Robin Dahlén – en av de felaktigt utpekade bröderna i Kevinfallet. Domen, som är en så kallad tredskodom kom under måndagsmorgonen.

Kommunen har ansökt om en återvinning i ärendet och ännu är turerna kring skadeståndet inte klara.

Robin Dahlén stämde Arvika kommun i augusti för hur de hanterat situationen efter tiden han och hans bror pekats ut som skyldiga till 4-årige Kevins död år 1998.

När skadeståndsstämningen offentliggjordes i somras förklarades den av hans advokat Stefan Liliebäck med att:

Fallet Kevin

– Kommunen har kränkt Robin Dahléns rätt att vara att betrakta som oskyldig till dess att en domstol har fastslagit hans skuld. Det andra är att kommunen genom sina åtgärder mot Robin har kränkt hans rätt till ett privatliv och ett familjeliv.

Tredskodom

Domen som kom under måndagsmorgonen är en tredskodom, vilket i det här fallet innebär att Arvika kommun, enligt tingsrätten, inte har svarat på stämingen i tid. Därför beviljas Robin Dahléns talan. Men turerna kring skadeståndet är inte klara.

Kommunen: Vi har svarat

I domen står att Arvika kommun först hade till den 20 september på sig att svara på stämningen om skadestånd, men de bad om längre tid. Tingsrätten sa ja och satte nytt slutdatum, den 14 oktober, men med tillägget att ytterligare anstånd inte kunde förväntas. Den 13 oktober begärde kommun ändå ett nytt uppskov till den 24 oktober 2022, en begäran som tingsrätten avslog.

Men enligt Arvikas kommundirektör Hans Karlsson, så kom kommunen visst med ett svar i tid.

– Kommunen har inkommit med handlingar både via fysiskt brev, inlämnat direkt till tingsrätten och via e-post den 14 oktober, säger Karlsson till SVT.

”En skandal”

– Om tingsrätten har fattat beslut på felaktiga grunder så är det en skandal, säger Robin Dahléns advokat, Stefan Liliebäck till SVT Nyheter Värmland.

Enligt domen kan Arvika kommun ansöka om återvinning senast den 17 november – något som redan gjorts under måndagen, enligt kommunens juridiska ombud Jonathan Peduru-Aratchi.

Tingsrätten drog senare samma dag tillbaka domen mot Arvika kommun och förhandlingarna återupptas. Senare under måndagen gick också tingsrätten ut med att de gjort en miss i behandlingen av ärendet.

TREDSKODOM

Tredskodom kallas dom som avkunnas mot den part som efter kallelse till rättegångförhandling ändå inte infunnit sig till förhandlingen. Tredskodom kan också i vissa fall meddelas om part icke lämnar in skriftligt yttrande i tid. Reglerna om tredskodom återfinns i 44 kap i rättegångsbalken

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet