Foto: SVT

Tjälen skadar vägarna i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Jordras och avstängda vägar i norr är inte de enda följderna av den gångna vintern i Värmland. Hela det värmländska vägnätet är också hårt drabbat av frostsprängning. 

– Ja, som det ser ut nu pågår det tjällossning, samtidigt som snösmältningen är i full fart. Det innebär att risken för stora vattenmängder ökar nu, säger Stefan Styffe som är projektledare vid Trafikverket i Värmland.

Och det är just den olyckliga kombinationen av tjällossning och snösmältning som lett till jordras i norra Värmland.

– Nu när det är tjäle i backen letar sig vattnet nya vägar i stället för de ordinarie vattenlederna i de undre jordlagren. Då dyker det plötsligt upp vatten vart som helst, förklarar Stefan Styffe.

Stora skador

Men Stefan Styffe bedömer ändå inte att risken för jordras är större i år än andra år. Då är han mer bekymrad över det han hittar när han inspekterar vägnätet i stort.

– Ja, som vi ser, dels på den här vägen så är det väldigt stora skador. Det är just den här frostsprängningen som sker när temperaturen pendlar runt noll grader, där ser vi en ökning mot tidigare år, säger han när vi möter honom på en slingrande asfaltsväg söder om Kristinehamn.

Vägen är full av hål och sprickor och asfalten är på sina håll helt uppluckrad. Och så ser det ut på många håll i Värmland just nu.

– Det blir kostsamt men slår man ut det här över tid, på tio års tid, så är det inte värre i år än tidigare, säger Stefan Styffe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.