Många tjejer ville komma och träna hockey. Foto: SVT

Tjejhockeydag lockade många

Publicerad

På söndagen anordnade Värmlands ishockeyförbund en träningsdag i Vålberg för tjejer som spelar hockey. 90 tjejer mellan fyra och 16 år var anmälda, och inga killar var välkomna.
– Intresset har varit jättestort, säger Frida Andersson, projektledare för tjejhockeyprojektet.

Det är fullt ös i rinken i Norvalla ishall i Vålberg i Karlstads kommun på söndagsförmiddagen. Den yngre gruppen har precis haft ett ispass och avslutar med att spela en annorlunda match med en fotboll som de föser in i mål istället för klubba och puck. Det är tätt mellan spelarna framför målburarna och en som trängs för att få bollen i mål är Hanna Engström, som till vardags spelar i Arvika hockeyklubb. Under lunchpausen berättar hon att hon är nöjd med dagen så här långt.

– Jag har lärt mig att åka väldigt mycket med skridskor och att man ska böja väldigt mycket på benen, säger hon.

En del av föreningarna i Värmland erbjuder tjejerna att spela i ett tjejlag, men det är inte alla som har möjlighet till det. Därför anordnar Värmlands ishockeyförbund den här dagen tillsammans med länets föreningar och FBK hockeyallians.

– Syftet är att de tjejer som spelar hockey ska få en dag tillsammans och spela tjejer mot tjejer. På så sätt hoppas vi kunna rekrytera och få fler tjejer att spela hockey i Värmland, säger Frida Andersson, projektledare.

Hon berättar att tjejerna, förutom att träna hockey, också skapar en egen grupptillhöriget.

– Det blir på deras villkor. De träffar andra som är i samma situation och som bara spelar med killar annars.

”Tjejer skrattar inte lika mycket som killar”

Hanna Engström från Arvika har spelat i tre-fyra år, och det lyser i ögonen på henne när hon berättar varför hon anmälde sig till tjejhockeydagen.

– För att jag älskar att spela hockey. Man får träffa nya kompisar och åka ut på isen och köra lite hursomhelst, säger hon. 

Vad är roligast, att spela med tjejer eller killar?

– Tjejer, för de skrattar inte lika mycket åt tjejer som killar gör.

Hur menar du då?

– Om killar ser oss tjejer göra fel, då kan de skratta. Men om det är tjejer som spelar blir det inte lika roligt av det.

Varför är det skillnad på det sättet mellan tjejer och killar, tror du?

– För att killar vet från början att det här var en killsport, så de tycker att det är lite roligt att tjejer också spelar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer