Eleverna på Stjerneskolan följer den rafflande sprintstafetten med spänning. Foto: SVT

Torsbyelever hejade fram Stina Nilsson till silvret

Uppdaterad
Publicerad

– Kalla bröt staven i semifinalen! utropar Edwin Franzén.

– Va?!! säger Adrian Lundberg

– Hon kanske inte går vidare... tänker Edwin högt.

– Pinsamt, säger Adrian.

– Nej, de gick vidare. Edwin pustar ut.

Så lät det vid Valbergets skidstadion i morse när årskurs 3 och 4 på skidgymnasiet i Torsby var där och körde intervallträning samtidigt som kvalet i sprintstafetten avgjordes. En och en halv timme senare samlas eleverna i ett klassrum på Stjerneskolan för att tillsammans titta på OS-finalen. Rummet fylls av förväntansfulla blickar och leenden. Bakelser med svenska flaggor står uppdukade på ett bord. I dag är det fest – inte bara för att det väntas ännu en OS-medalj – här firar de också att skolans elever förra veckan tog fyra medaljer vid junior-SM i längdskidåkning. 

”De vinner.”

Orden kommer från Madeleine Melin. Hon är kusin till Stina Nilsson som också gick på skidgymnasiet i Torsby för bara några år sedan. Madeleine går nu årskurs fyra och hon är säker på att kusin Stina och Charlotte Kalla kommer att leverera i dag. I den svenska truppen i OS i Sydkorea har Stjerneskolan i Torsby nio tidigare elever i fyra olika grenar. Förutom Stina Nilsson är det Viktor Thorn och Hanna Falk bland längdskidåkarna. De som nu skördar framgångar inspirerar de unga talangerna i Torsby.

Värmlänningarna i OS 2018

– Fy fan vad bra!

Ropet kommer från elevskaran när Stina Nilsson klättrar i kapp i uppförsbacken under sin sista sträcka i sprintstafetten. Andra fyller på:

– Kom igen, kom igen, kom igen!

Eleverna på Stjerneskolan följer den rafflande sprintstafetten med spänning. Foto: SVT

Besvikelsen slår till

Hejaropen avlöser varandra tills förskräckelsen slår till. Stina Nilsson vacklar till och det ser ut som att fallet är nära, vi håller andan, men hon står på benen och tar sedan över ledningen. Farten är bra, segern är nära, men amerikanskan Jessica Diggins är snabbare. Det blir ett silver till den svenska damduon.

– Fan!

– Jag sa ju det!

– Jävla skit alltså!

”Kul att det inte bara är Sverige och Norge”

Den första besvikelsen som kom i stundens hetta lägger sig snabbt. Ett silver är ju också en OS-medalj och läggs nu till skörden av övriga svenska framgångar.

– Det var kul. Det gick bra. Jag tyckte Stina presterade bra, säger Madelene Melin.

– Det var spännande och det var kul med medalj i alla fall. Hon var stark där på slutet Diggins och det var ju kul för USA. Det är bra att det inte bara är Sverige och Norge i toppen, säger Adrian Lundberg.

Det bjöds på Sverigebakelser på skidgymnasiet i Torsby när sprintstafetten i OS gick av stapeln. Foto: SVT

Eleverna är stolta

Eleverna på Stjerneskolan lämnar klassrummet. Lite stoltare än när de kom dit. Nu har de fått ännu mer fart till spåren.

– Det är inspirerande för att fortsätta träna hårt, säger Jonathan Norder, som själv nyligen tog tre medaljer i junior-SM och har som målsättning att få köra OS och VM-tävlingar i framtiden.

Stina Nilsson har ju gått här på skolan, vad har det för betydelse för dig?

– Det känns ju som att man kan lyckas när man går här, säger Ida Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmlänningarna i OS 2018

Mer i ämnet