Foto: SVT

Tre åtalas för grov våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Två 22-åriga män och en 18-årig kvinna åtalades idag för bland annat grov misshandel och grov våldtäkt. Händelsen ska ha utspelat sig i slutet av juli i Eda kommun och åklagare Stefan Wessberg menar att bevisningen mot de åtalade är stark.

– En av de åtalade har berättat öppenhjärtigt om vad som hände, säger han.

Det var den 29 juli som totalt fyra personer i två bilar ska ha plockat upp målsäganden och kört ut denne i skogen.

– Tre av dem att förser sig då med handskar och går ut och pucklar på målsäganden och våldtar personen, säger Stefan Wessberg.

Enligt åtalet har de misshandlat offret med sparkar och slag. En av de åtalade ska ha använt en bultsax som tillhygge. Åklagare Stefan Wessberg menar att två av de åtalade därefter ska ha använt ett föremål för att våldta offret, en handling som han menar är grov. De ska också ha tvingat in tillhygget i målsägandens mun.

Pressad på pengar

Förutom åtalspunkterna om grov misshandel, grov våldtäkt och olaga hot så åtalas de tre personerna också för försök till utpressning av offret och övergrepp i rättssak. De ska enligt åklagaren ha försökt pressa målsäganden på 18.000 kronor och med hot om våld ha försökt hindra att målsäganden kontaktade polisen.

Förundersökningen lämnades in under torsdagen och rättegången mot de tre åtalade är planerad den 6 och 10 oktober. Åklagaren Stefan Wessberg menar att de misstänkta personerna begått handlingarna i samförstånd och han menar att bevisningen mot dem är stark.

LÄS MER: Tre häktade misstänkta för gruppvåldtäkt

– De har erkänt delar av handlingarna och en av dem har berättat öppenhjärtigt om vad som hände. I den mån de inte erkänt så har målsägande berättat identiskt så jag skulle säga att bevisningen ser bra ut, säger han.

Den fjärde personen som ska ha varit med när målsäganden kördes ut i skogen är inte åtalad för något brott. Stefan Wessberg berättar att hon är flickvän till en av de åtalade och han ska nu kolla upp om hon är skyldig att vittna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.