Trots kritiken – tjänstemännen avgör

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget på besparingar inom ambulansen i Värmland har fått mycket kritik. Men det råder delade meningar om var ansvaret för frågan bör ligga.

Marika Sjöstedt ordförande för Pensionärernas riksorganisation (PRO) i Filipstad är mycket kritisk till att dra ner på ambulansverksamheten.

– Rent ut sagt så tror jag att det kan få dödlig utgång för många som skulle vara i behov av snabb hjälp, säger hon.

Färre ambulanser Värmland

Bakgrunden till besparingen är att landstinget måste spara 300 miljoner kronor och ett av sparförslagen är att dra in på ambulanserna under nattetid. Konsekvenserna av färre ambulanser under nätterna har oroat många, men det råder delade meningar om var ansvaret för frågan bör ligga.

– Det kommer förmodligen bli ett politiskt beslut. Jag räknar i alla fall med att den kommer upp på det politiska bordet, säger Anders Nilsson (V) oppositionsråd i landstinget.

Uppdraget att spara kommer från politiskt håll, men genomförandet är upp till tjänstemännen på landstingets olika avdelningar. Även inom ambulanssjukvården är det en fråga för tjänstemännen. Landstingsstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M) säger att trots kritiken kommer frågan om besparingarna inom ambulansen inte att bli politisk.

– Frågan handlar mer om timmar, hur man vill organisera sig och hur man tänker sig att samarbeta med andra ambulanser runt omkring och då är det en tjänstemannafråga att lösa det uppdrag som man hur utifrån den givna ramen av pengar, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Färre ambulanser Värmland

Mer i ämnet