Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Stolpe från Karlstad har postcovid och känner varken smak eller lukt som tidigare. I klippet beskriver han hur det smakar när han äter och dricker. Foto: Maria Krums Vabins/SVT

Två år utan smak och lukt – Andreas från Karlstad lever med postcovid

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Stolpe från Karlstad är en av över 1 100 personer i Värmland som fått diagnosen postcovid. Han har inte känt smaken av kaffe på snart två år. Egentligen smakar ingenting längre som det brukade och doftsinnet är nästan helt borta.

– Man blir nedstämd, säger han till SVT.

Det var i februari 2021 som Andreas fick provsvaret att han insjuknat i coronaviruset. Han var sjukskriven i drygt två veckor, men har efter det jobbat heltid trots att han hela tiden känt av sjukdomen.

– Jag blev trött jättefort, sov dåligt, hade hjärtklappning och depressionstankar. Och så fick jag smak- och luktförändringar.

I januari 2022 fick han diagnosen postcovid. Det är framför allt lukt- och smakrubbningarna som påverkar honom idag, både fysiskt och psykiskt.

Bra att börja doftträna direkt

Ju snabbare man kommer igång med doftträning efter att man blivit sjuk i covid-19, desto större är chansen att lukten kommer tillbaka, enligt forskare, men för Andreas tog det ett tag innan han kom igång.

– Nu finns ju information om att det är viktigt att börja direkt med att doftträna. Många har gjort det och lyckats, så det är bra att informationen finns nu som jag inte visste då.

Att få sitt smak- och luktsinne rubbat kan få allvarliga konsekvenser, som ökad risk för depression och hjärt- och kärlsjukdomar samt ett mindre rikt socialt liv.

Starta klippet för att höra vilken doft Andreas särskilt drömmer om att få känna igen och hur han gör för att hantera sin situation.

Antal patienter med postcovid i Värmland

Från pandemins start 2020 till sista december 2022 har 1158 patienter i Region Värmland fått diagnosen postcovid.

Könsfördelningen är:

704 kvinnor

454 män

Åldersspannet är ca:

60 patienter under 20 år

100 patienter 20-29 år

180 patienter 30-39 år

250 patienter 40-49 år

310 patienter 50-59 år

170 patienter 60-69 år

60 patienter 70-79 år

30 patienter 80 +

Källa: Region Värmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.