Mona Bergström och Monica Hedin är undersköterskor i Hagfors Foto: Privat

Undersköterskor upprörda i Hagfors

Uppdaterad
Publicerad

I Hagfors är många anställda inom LSS upprörda över att man får olika betalt som undersköterska beroende på vilken sektor man arbetar inom.

– Vi gör ju samma jobb, säger undersköterskan Mona Bergström.

Det kokar och pyr bland många av undersköterskorna i Hagfors kommun just nu. Anledningen är den senaste lönerevisionen från tidigare i september där en större lönehöjning går till undersköterskor inom äldreomsorgen än de som jobbar inom LSS, på boenden inom omsorgen och inom socialpsykiatrin. 

Mona Bergström är utbildad undersköterska och jobbar som personlig assistent i Hagfors.

Undersköterskor i Värmland

– Det som retar mig mest är att vi är anställda som undersköterskor. De kräver att vi har den utbildningen men vi får nu inte ta del av lönehöjningen. Vi som jobbar inom LSS utför flera undersköterskesysslor som är olika hos varje brukare, till exempel att ge insulin, sondmatning och skölja kateter, något som är delegerat av ansvarig sjuksköterska.

Undersköterskorna i Arvika demonstrerade för bättre löner

Diskuteras på sociala medier

På sociala medier diskuteras ämnet just nu och i tråden ”Diskutera Hagfors” tycker många till i ämnet: ”Bara att konstatera att vi som är uskor (undersköterskor reds anm) men jobbar inom Lss är mindre värda lönemässigt enligt Hagfors Kommun”, lyder en av kommentarerna.

”Vart är värdegrunden i Hagfors kommun? Har inte alla undersköterskor samma värde i kommunen? Gör vi likvärdiga jobb så ska väl alla värderas lika! Hur blir det då med våra undersköterskeelever som måste göra sin praktik inom LSS för att bli godkända. Behövs inte den praktiken då? 

Många av oss har både Usk- och mentalskötarutbildning, teacch, handledarutbilning och lång erfarenhet. Men vad är det värt?”, undrar en annan av de som lämnat kommentarer.

Möte i dag

Kommunal i Hagfors har nu i eftermiddag bjudit in medlemmar inom LSS och personlig assistans till möte i församlingshemmet för att ta del av information kring utfallet av lönerevisionen. Detta eftersom en del av diskussionen ute på samhället och i sociala medier har handlat om att man är kritisk till hur facket hanterat frågan. En del av medlemmarna tycker det är dåligt att kommunal skrivit på ett avtal som kan tolkas så olika och ge så olika utfall på lönen för samma jobb. Men från kommunal i Hagfors säger man att man kämpat för sina medlemmar.

– Vi är oeniga med arbetsgivaren kommunen i den här frågan. Vi vill att lönehöjningen ska gälla även LSS och personlig assistans. Det är jättetråkigt att det blir de diskussionerna. Vi kämpar ju för våra medlemmar. Det är arbetsgivaren som delar ut lönen och gör den här tolkningen. Så vi har det här mötet i eftermiddag för att reda ut en del frågetecken och förklara vår roll i det hela, säger Jessica Larsson som är ordförande för kommunals sektion i Hagfors.

”Låg status”

Monica Hedin är också undersköterska inom kommunen och kritisk både mot kommunen och mot facket.

– Jag tycker att det är fel av kommunal att göra ett avtal som kan tolkas så olika, för vi har ju samma utbildning och det ska inte spela nån roll vad man jobbar med. Men för mig handlar det inte om hundralappar utan om att höja statusen. Jag tycker vi har låg status. De flesta gör ett väldigt bra jobb. Men hur ska vi få bra personal till våra brukare om vi inte ens får rätt lön från start. Det klart att man som ung hellre går till äldreomsorgen om man får bättre lön där.

Hon berättar att hon upplever att personalen inom LSS är en liten grupp som sällan får sin röst hörd.

– Vi är lite rädda för att vi ska bli utsålda också, privatiserade. Man är så tackam för att man har jobb och är kvar i kommunen så ofta håller man nog bara tyst. Nu är beslutet om lönen redan taget men jag hoppas att den här diskussionen sätter fokus på frågan och att kommunen tänker på oss nästa gång. Vi måste visa att vi inte är nöjda med beslutet, säger Monica Hedin.

SVT Nyheter Värmland har sökt ansvariga inom Hagfors kommun för en kommentar men inte lyckats få tag på någon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Undersköterskor i Värmland

Mer i ämnet