Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Unga talanger i Säffleoperans satsning

Publicerad

De har gjort det förut, men trettio år har hunnit gå sedan sist. På lördag är det premiär för ännu en upplaga av Spelman på taket på Säffleoperan.

Årets upplaga av Spelman på taket är en storsatsning med många skådespelare inblandade. Som mest är det sextio personer på scenen samtidigt och flera av dem har stått på Säffleoperans scen tidigare.

-Jag spelade i Skönheten och odjuret för fyra år sedan. Så när de ringde och sa att vi ska sätta upp Spelman på taket så kände jag – yes! Det här är verkligen en musikal som passar och den vill jag vara med i, säger Sarah Johansson när hon uppsjungen och färdigsminkad tar sig tid att prata en stund.

Den här gången spelar hon Hodel, en av huvudkaraktären Tevjes döttrar. Rollen som Tevje spelas av Mikael Samuelsson.

Cornelis – en tidig Tevje

Berättelsen om Tevje och hans döttrar utspelar sig i Ukraina i början av 1900-talet. Musikalen sattes upp på Broadway första gången 1964 regisserad och koreograferad av Jerome Robbins. Historien har sedan dess berättats på flera svenska scener och en tidig huvudrollsinnehavare var Cornelis Wreesvijk.

Judeförföljelser

I den lilla judiska byn, där handlingen utspelar sig, står familjetraditionen på spel. Det är en ny tid, en tid då döttrar inte längre vill låta sig giftas bort, men det är också en tid då revolution och judeförföljelser skakar samhället. Och för att kunna berätta om en by i en avlägsen tid så har man dragit nytta av den familjegemenskap som finns på Säffleoperan. I den gemenskapen planterade man karaktärerna Tevje och hans fru, döttrar o tilltänkta äkta män, grannar och barn.

Många barn i ensemblen

Tolv roller spelas av barn. Malin Axelsson, som även har en egen roll (som Spöket Frumah) att tänka på hjälper till i barnens loge. Hon påminner om sena ändringar, entreér och rekvisita. Klara Nordmarker och Ella Aurora Nerfont knyter på sig sina sjalar och lyssnar samlat och uppmärksamt. Båda är tjejerna är laddade för lördagens premiär men premiärer har de redan viss rutin på.

-Jag spelade lilla Cosette i Les Miserable på Wermland Opera och sedan så spelade jag Annie här i höstas på Säffleoperan, berättar Klara.

Även Ella Aurora fanns med på scenen då och trots långa repetitioner så får teatern lov att kosta all deras lediga tid.

Men jämfört med Annie känns inte den här storyn lite tung och allvarlig?

-Jag tycker att föreställningen är intressant. Jag lär mig så mycket om hur de hade det på den tiden, säger Ella Aurora.

Klara Nordmarker fyller i.

-Jag vet att det blir sena kvällar men jag tycker bara att det är så kul så jag vill bara fortsätta med det hela tiden, säger Klara innan hon dansar in på säffleoprans scen.

Talangerna beröms

Och de två unga talangerna får Med Beröm Godkänt av sin äldre skådespelarkollega Sarah Johansson.

-Jag tänker att... wow vilken framtid! Så begåvade barn nu vad ska hända med dem när de blir stora? De är superduktiga. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Säffle

Mer i ämnet