Monica Ekström ordförande på Brottsofferjouren i Värmland tycker att det var bra att det blev en fällande dom. Foto: TT/SVT

Brottsofferjouren: Bra att de dömdes för försök till äktenskapstvång

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen dömde Värmlands tingsrätt två föräldrar till villkorlig dom för försök till äktenskapstvång.
– Jag tycker att det var bra att det blev ett straff, det hade varit förödande om det inte blivit något, säger Monica Ekström ordförande på Brottsofferjouren i Värmland.

Den man som skulle gifta sig med flickan frikänns enligt domen.

Bland de bevis åklagaren lagt fram finns bilder från en fest som arrangerades i Mellerud i december 2015. En shejk var kallad dit och ett kontrakt skrevs på av flickans pappa och av mannen som skulle gifta sig med flickan.

Föräldrarna och mannen stod alla åtalade misstänkta för äktenskapsbrott men föräldrarna döms alltså för försök till äktenskapsbrott medan mannen frias helt. Monica Ekström kommenterar domen:

– Bra att det inte blev något frikännande, det hade sänt helt fel signaler. Nu har vi i Sverige visat att det här inte är tillåtet. Det är oerhört viktigt.

Ser ökning av hedersrelaterat våld och förtryck

Brottsofferjouren i Värmland har sett en ökning av hedersrelaterat våld och förtryck trots att vi i Sverige har barnkonventionen och svenska lagar.

– När vi möter de här ungdomarna får vi inte vara så naiva och blåögda, vi måste agera när vi ser sådant här hända, säger Monica Ekström.

Men hur tycker du att stödet för de här barnen är?

– Det varierar men vi måste sluta behandla de här barnen på ett särskilt sätt. Alla barn har rätt att vara barn och de ska inte behöva vara rädda för att bli bortgifta, säger Monica Ekström.

Vad bör göras tycker du?

– Vi behöver bli tydligare, sätta ner foten. Det här är inte okej, vi kan inte behandla de här barnen på annat sätt än våra egna, avslutar Monica Ekström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försök till äktenskapstvång i Värmland

Mer i ämnet