Foto: SVT

Unik plan för renovering av orglar

Publicerad

Många av Karlstads stifts orglar i är gott skick, men en del har skavanker och behöver repareras. Nu har det skapats en plan för vilka renoveringsbehov som varje enskild orgel i stiftet har.

Planen är unik i Sverige för Karlstad stift. Tanken är att den ska göra det enklare att planera de renoveringar av orglar som behöver göras.

– Vi har sett behovet av en god planering. Därför har varje orgel fått en egen plan, när vad behöver göras, berättar Johannes Wikström, stiftsingenjör på Karlstads stift. 

Foto: SVT

Orglar med personlighet

Det finns hela 221 orglar i Karlstad stift. Och det är inte bara skicket som skiljer.

– Det är så mycket personlighet i en orgel. Varje organist har sin egen åsikt vilken orgel som är bäst att spela på, säger Anders Göranzon, stiftsorganist på Karlstad stift och konstaterar att de flesta orglar i Karlstad stift är i gott skick.

Foto: SVT

Historien bakom

Organister reser allt oftare för att spela i olika kyrkor med olika orglar som alla har sina egenheter. Men nu finns förutom en renoveringsplan också en ny databas där all fakta om varje enskild orgel finns.

– Det är lite roligt, för där kan man förkovra sig och även lyssna på sina bygds orgel i ett litet stycke och läsa historien omkring den, säger Johannes Wikström.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.