Uppsägningen av HA kan avgöras i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om Karlstads kommuns uppsägning av Hells Angels kontrakt på gården i Härtsöga är giltig eller ej kan komma att avgöras i rätten.

Klubbens ombud Ismo Salmi skriver i ett brev till kommunen att han kommer begära ett rättsligt avgörande om kommunen inte ger ett tydligt svar på frågan om uppsägningens giltighet före den 30:e augusti.

Som Värmlandsnytt tidigare berättat saknades en textrad i uppsägningen som upplyser hyresgästen om möjligheten att överklaga till Hyresnämnden och enligt Ismo Salmi gör detta uppsägningen ogiltig. Detta bekräftas också av Hyresnämnden som säger att hyresgästerna nu enbart kan sägas upp om de 1. Inte betalar hyran eller 2. Bryter mot kontraktet. 

Försäljning av Hells Angels klubblokal

Varnar för skadeståndskrav

Ismo Salmi kräver också att få ta del av det samarbetsavtal som finns mellan polisen och kommunen rörande motorcykelklubben.

– Vi vill se om det är ett avtal som riktar sig mot en enskild person eller mot en företeelse. Är det i det förstnämnda fallet så är det faktiskt ett olagligt avtal. Kommunen får inte göra sådana avtal och det får inte polisen heller, säger Ismo Salmi. 

I brevet uttrycker även Ismo Salmi att man kommer kräva skadestånd av kommunen om polisen börjar med åtgärder som försvårar klubbens nyttjande av lokalen. – Tidigare så har det förekommit från olika kommuner och polisers sida, en form av trakasserier riktat mot motorcykelklubbar. Man kontrollerar fordon, man kontrollerar personer, man kontrollerar körkort på sådana personer som går till en MC-klubbs lokal. Sådana kontroller är ju naturligtvis totalt olagliga om syftet är som polisen säger att störa och förstöra, säger Ismo Salmi. Om sånt här sker kommer vi att tillräkna det kommunen och vi varnar redan nu för att vi kommer att avkräva på skadestånd för det, säger Ismo Salmi.

– Vi gör ingen skillnad på grupperingar. Håller man sig inom lagens ramar har man inget att vara orolig för, men alla som håller på med brottslig verksamhet får räkna med att ha polisens ögon på sig, säger polisens operativa chef Rolf Sandberg som kommentar till Ismo Salmis varning.

Hur ser du på den situation kommunen hamnat i?

– Det här är ju Ismo Salmis syn på saken, detta är en juridisk fråga som får lösa sig, säger Rolf Sandberg.

Kommunen vill inte uttala sig i media

Kommundirektör Anna Sandborgh säger idag till Värmlandsnytt att man inte kommenterar frågan.

– Jag har inga kommentarer till brevet, vi vill inte föra någon diskussion om det här i media, säger Anna Sandborgh. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljning av Hells Angels klubblokal

Mer i ämnet