Foto: TT

Utpekade Kevin-mördare kan stämma staten

Uppdaterad
Publicerad

De var bara fem respektive sju år gamla när de pekades ut som mördare i utredningen om fyraåringen Kevins död. Nu ifrågasätts polisens metoder och bröderna söker upprättelse.

– Det kan bli en talan mot staten, säger advokaten Viktor Banke.

Åtal väcktes aldrig mot de två bröderna, eftersom de vid tiden för fyraåringen Kevins död bara var fem respektive sju år gamla. Istället pekades de av polisen ut som skyldiga till mordet på Kevin.

LÄS MER: Bröderna tvivlar på att de dödade Kevin – minns inte händelsen

Men efter granskningar av Dagens Nyheter och SVT:s ”Dokument inifrån” framstår polisens utredning som klart undermålig. Teknisk bevisning mot bröderna saknas och det erkännande som låg till grund för utpekandet ska ha tillkommit efter ett mycket stort antal förhör.

Fallet Kevin

– Två barn som bara är skäligen misstänkta och ändå betraktas av polisen som skyldiga, jag kan inte för mitt liv begripa varför man gör så, säger advokaten Viktor Banke.

Inte dömda

Eftersom bröderna inte är dömda i formell mening kan de inte begära resning. Viktor Banke tror emellertid att det kan blir tal om att stämma staten, med krav på skadestånd.

Han tycker också att det är viktigt att polisens arbete och de metoder som användes utreds ordentligt.

– JK (Justitiekanslern) är en ganska naturlig instans att vända sig till. Och jag gissar väl att det också blir en talan mot staten.

LÄS MER: Föräldrarna ifrågasätter sönernas skuld

Om bröderna frias från misstankarna återstår frågan om vem eller vilka som faktiskt dödade Kevin. När han hittades i vattnet i Kyrkviken i Arvika fanns skador på hans kropp som gör det troligt att han dödades.

– Det är alldeles riktigt. Det går att ta upp en sådan här utredning, men det måste i så fall åklagarkammaren i Karlstad göra, säger Karin Rosander, informationsdirektör på åklagarmyndigheten.

Förstörda dokument

Åklagarkammaren i Karlstad har dock inte kvar några dokument som rör Kevinfallet. Till SVT Nyheter Värmland sa chefsåklagare Niclas Wargren under torsdagsförmiddagen att akten är bortgallrad.

– Vi har letat efter den, men den finns varken här eller på Riksarviket, sa han.

Det sista hoppet står nu till att den finns på Åklagarmyndighetens huvudkontor i Stockholm.

– Jag har bett arkivarierna att leta efter akten men ännu är ingen akt funnen, avslutar Niclas Wargren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet