Nu ska studenterna sluta snooza. Foto: TT/SVT

”Väcknings-app” ska göra studenter piggare

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads universitet presenterar en app som ska få studenterna att sluta snooza. På så sätt ska de bli piggare i skolan.
– Man ska i alla fall komma igång med dagen så man inte drar sig i en evighet, säger kommunikationschefen Arvid Dahlgren.

Karlstads universitet har ställt frågor till sina studenter om vad de tycker är svårt under studietiden. Bland annat har de fått till svar att det är jobbigt att komma igång med dagen.

Med hjälp av en ”väcknings-app” försöker de nu komma till rätta med problemet.

– Vi vet att det är lätt att man hamnar i den här ”snoozegrejen”, så vi försöker hjälpa studenterna, säger Arvid Dahlgren.

Tvingas svara på frågor

Tanken är att man i appen ställer in ett alarm på det klockslag som man vill vakna. Men till skillnad från ett vanligt alarm kan man inte stänga av det genom att trycka på en ”snooze-knapp”, istället måste man svara på en fråga.

– Vi måste ju ha något som gör att man aktiverar sin hjärna. Man får då flervalsfrågor av olika karaktär och när man då svarat på dem är man förhoppningsvis igång, förklarar Arvid Dahlgren.

– Ju fortare man väcker sin hjärna, desto bättre blir dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer