Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är oacceptabelt” – i klippet får du se hur ombyggnationen påverkar Ebrahim, enligt honom själv. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Trångt i trapphuset i Karlstad efter väggbygge: ”Oacceptabelt”

Publicerad

Enligt Ebrahim Ebrahimi har hans grannes yttervägg olovligen flyttats ut vid en ombyggnation. Men vad som är rätt och fel går inte att bevisa – för Karlstad kommun har tappat bort ritningen för bygglovet.

– Hur kan man tappa bort den ritningen som är viktigast, säger Ebrahim Ebrahimi.

Enligt bygglovet står det ”bygglov för ombyggnad/ändrad användning av förråd till lekrum flerbostadshus” och det finns ett godkännande från inspektionen av ombyggnationen. Men ritningarna för bygglovet saknas hos kommunen, vilket gör att det inte går att bevisa vad som är rätt eller fel i frågan. Ansökan och godkännandet för bygglovet är från 2014 respektive 2015.

Något som frustrerar Ebrahim är att stadsbyggnadsnämnden inte har besökt trapphuset och sett hur stor skillnaden är.

– Jag undrar varför de inte vill komma och titta och jämföra bygget med bygglovet, säger Ebrahim Ebrahimi.

Enligt en arkitektfirma som SVT varit i kontakt med är det krav vid ombyggnationer att tillgängligheten för andra boende inte försämras. Vid nybyggen är det även lagkrav på att man ska ha två meter tillgodo vid dörren.

Räddningstjänsten har besökt trapphuset

Räddningstjänsten i Karlstadsregionen har besökt trapphuset och de konstaterar att det finns en risk att dörrarna hakar i varandra och orsakar krångel vid eventuell brandutrymning. Räddningstjänsten anser däremot inte att det var ett sannolikt scenario och därför inte utgör någon reell brist i brandskyddet.

Det är ju en lång tid sedan bygglovet godkändes och du flyttade även in efter ombyggnationen, varför tar du upp detta först nu?

Jag vill äga en lägenhet och inte vara hyresgäst. Sedan såg jag övervåningen och märkte skillnaden. När jag då bad om bygglovet så stämde det inte överens med själva ombyggnationen, säger Ebrahim Ebrahimi.

Det var i juli förra året som Ebrahim tog tag i processen och har fått avslag av mark- och miljödomstolen, på grund av den saknade ritningen. Nu har han överklagat beslutet till mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.