Foto: TT

Vänstern vill rädda Kronofogden i Arvika

Publicerad

Det är Kronofogdemyndighetens beslut att utlokalisera ett antal jobb parallellt med att några Kronofogdekontor tas bort som fått Vänsterpartiet att reagera.

– Jag har svårt att se att det här inte skulle påverka negativt, säger den värmländske riksdagsmannen Håkan Svenneling (V) efter att ha besökt Arvikakontoret under onsdagen.

Det var den 16 oktober som Kronofogden i ett pressmeddelande gick ut med att de kommer att flytta ut ett 80-tal jobb från Stockholm. De orter som de nya jobben ska komma till del är Falun, Gävle, Kalmar, Karlstad, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Visby och Östersund.  Men samtidigt meddelade myndigheten att kontoren i Hudiksvall, Mora och Arvika ska stängas.

– Arvika och Karlstad är sammanlänkade och är i praktiken ett och samma kontor även om de finns på två ställen. Jag ser inte poängen i en nedläggning, säger riksdagsledamoten Håkan Svenneling (V) som besökte det nedläggningshotade Kronofogdekontoret i Arvika under onsdagen.

Kronofogdens generaldirektör, rikskronofogden Christina Gellerbrant Hagberg, pekar i en debattartikel på helahälsingland.se bland annat på svårigheten att rekrytera på mindre orter, myndighetens ansträngda ekonomi och att de mindre kontoren inte har så många anställda vilket gör dem sårbara vid sjukdom och ledighet.

– Jag har svårt att se att det här inte skulle påverka negativt, säger Håkan Svenneling (V).

Håkan Svenneling (V) kommer att driva frågan om att bevara de mindre Kronofogdekontoren. Närmast på tur står ett möte i riksdagens skatteutskott där Håkan Svenneling (V) är ersättare.

– Rikskronofogden är kallad till mötet och jag kommer att närvara. Den här frågan kommer jag särskilt ta upp, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.