En tredjedel av tågen med slutstation Karlstad var mer än fem minuter sena i sommar. Foto: SVT

Var tredje tåg till Karlstad försenat

Uppdaterad
Publicerad

Vart tredje tåg med slutstation Karlstad var försenat under sommaren. Bara en station i Sverige hade sämre punktlighet: Vassijaure, som är Sveriges nordligaste järnvägsstation. Förseningarna är dock en förbättring från förra sommaren, som var ännu värre. Det framgår av en sammanställning som nyhetsbyrån Siren har gjort.

Knappt 67 procent av tågen med slutstation Karlstad kom fram i tid i sommar. Det är en förbättring från förra året, då andelen punktliga tåg var 55 procent.

– Generellt var juni och juli betydligt bättre än förra året. Vi har planerat på ett annat sätt än vad vi har gjort tidigare år, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket till nyhetsbyrån Siren.

Mer än fem minuter sena

Sammanställningen gäller andelen persontåg som var mer än fem minuter försenade till sin slutstation under juni och juli månad.  Även tåg som har blivit inställda samma dag eller dagen innan avgång räknas som försenat. Statistiken gäller samtliga persontåg.

– Väderleken har definitivt spelat en roll. Det finns alltid en möjlighet att något händer med spåren när det är väldigt hett länge eller kraftiga omslag. Det såg vi ju mycket av förra sommaren, säger Bengt Olsson.

Bäst var punktligheten på Arlanda Norra. Dit kom 98 procent av tågen i tid i somras. Rikssnittet låg på knappt 91 procent, vilket kan jämföras med förra sommarens 86 procent. I en majoritet av orterna som finns med i statistiken var punktligheten bättre sommaren 2019 än sommaren 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer